x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lideri sindicali, anchetaţi de ANI. Vezi lista celor vizaţi

Lideri sindicali, anchetaţi de ANI. Vezi lista celor vizaţi

16 Feb 2011   •   10:59
Lideri sindicali, anchetaţi de ANI. Vezi lista celor vizaţi
152082-.jpg

UPDATE: 13 lideri de sindicat, cercetaţi la averi şi la interese. În cazul lui Vasile Marica, a fost extins controlul şi asupra bunurilor soţiei.

 Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) efectează verificări ale averilor şI ale declaraţiilor de interese pentru 13 dintre liderii sindicali. “Dosarele au fost deschise în urmă cu câteva luni, şI nu azi sau ieri! Cercetările au început deoarece sunt mai multe date şI elemente care arată că este o diferenţă nejustificată între veniturile pe care le-au declarat şI bunurile pe care le au în proprietate”, ne-au declarat surse din cadrul Agenţiei. Pe lista celor care trebuie să-şI justifice averile în faţa inspectorilor de integritate se află: Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa, Vasile Marica, preşedintele “Sed Lex”, Dumitru Costin, preşedintele BNS, Liviu Luca, liderul Sindicatului de la Petrom, Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Alma Mater, Vasile Lincu,preşedintele Sindicatului poliţiştilor şI vameşilor “Pro Lex”, Sorin Dumitraşcu de la Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Marin Gruia, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Marius Nistor, preşedintele executiv al Federaţiei “Spiru Haret”, Gheorghe Isvoranu, liderul Federaţiei Sindicatelor Spiru Haret, Ion Albu, preşedinte executive la Meridian, Ion Popescu, preşedintele Confederaţiei Meridian, şI Marius Petcu, liderul CNSLR Frăţia. De precizat că în cazul liderului Sed Lex, Vasile Marica, recent acuzat public de implicare în corupţia din vămi, inspectorii de integritate au extins controlul şI asupra bunurilor deţinute de soţia acestuia, angajată în cadrul Ministerului de Finanţe.

Oficial însă ANI nu a difuzat nici o informaţie. (Violeta Fotache)

Citeşte şi Hossu: Mă aşteptam să ne verifice averile, mă mir cum de nu ne arestează DNA-ul

Verificările au loc în urma declaraţiilor publice făcute de fostul vameş Marius Ungureanu referitoare la faptul că liderul Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica, ar fi perceput mită pentru a promova şi menţine unii angajaţi în vămi.

Citeşte şi Anton Hadăr, despre verificările ANI: Este o "ameninţare" pentru sindicaliştii mai vocali

Fostul vameş Marius Ungureanu a afirmat, ieri, într-o conferinţă de presă - organizată de Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex", condus de Vasile Lincu - că liderul Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetare "Sed Lex", Vasile Marica, a luat mită de la angajaţi din vămi pentru a interveni în promovarea şi menţinerea lor în funcţii. Ungureanu a spus că, din 1997 şi până în 2002, i-a dat lui Marica 2.000-2.500 de dolari pe lună.

Citeşte şi Dumitru Costin: Să lase vrăjelile şi manipularea pe care o fac

Liderul Pro Lex, Vasile Lincu, a declarat în exclusivitate pentru Antena 3, că nu are nimic împotriva acestei anchete, întrucât nu are nimic de ascuns, însă nu i se pare normal să fie inclus pe listă, deoarcere nu se încadreaza în prevederile legale ale acestei anchete.

"Este dubios întrucât ANI s-a autosesizat cu privire la mai mulţi lideri de sindicat. am văzut lista şi eram şi eu trecut deşi nu sunt preşedinte la nici o federaţie. Nu am nimic împotrivă, doar că eu nu mă încadrez în prevederile legale", a spus Vasiel Lincu.

Lincu a precizat că majoritatea avuţiilor sale provin de la tatăl său, care, plecat în Germania de 11 ani, îi trimite bani pentru a-i investi.

Gheorghe Isvoranu: Averea mea este net mai mică decât veniturile din 90 şi până acum

"Pentru mine nu este o surpriză. Politicul urmăreşte o desfiinţare, o distrugere a sindicatelor şi, bineînţeles o decredibilizare a mişcării, a liderilor. Nu mă derajează absolut deloc controlul, ci doar acest mare tam-tam care se face. (...) Toţi liderii, mai ales cei care au fost mai duri în exprimare, sunt pe această listă", a declarat Isvoranu, potrivit antena3.ro.

Mai mult decât atât, Isvoranu spune că nu are nimic de ascuns şi că averea lui actuală este net mai mică decât veniturile sale din 90 şi până acum.

"Doresc ca ANI să facă acest control pe averea mea actuală, care este net mai mică decât suma veniturilor mele din 90 şi până acum", a concluzionat liderul Federaţiei Sindicatelor Spiru Haret.

Ion Popescu: Este o greşeală cu siguranţă. Nu ştiu ce averi au să verifice

"Bănuiesc că este o greşeală, pentru că verifică averile. Nu ştiu ce averi. Noi nu avem afaceri cu statul, noi nu avem firme. Nu ştiu ce au găsit. (...) Eu sunt convins că e o greşeală. Eu sunt foarte atent la orice chestiune şi cunosc legislaţia foarte bine. Cred în lege şi în conştiinţa pe care o am, să fac ceva ar fi ilicit", a declarat preşedintele Confederaţiei Meridian, citat de antena3.ro.

"Nu cred că cineva ne urmăreşte. Nu aş crede chestiunea asta că nu are de ce pentru că ei ne cunosc foarte bine pe fiecare în parte. Se cunosc foarte bine acşiunile pe care le organizăm".


×