x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Liderii sindicali acuză ANI de încercarea de a opri protestele

Liderii sindicali acuză ANI de încercarea de a opri protestele

de Diana Scarlat    |    16 Feb 2011   •   15:49

Sindicaliştii consideră că demersul ANI de a le verifica averile este o acţiune împotriva mişcării sindicale, mai ales acum, când se pregătesc de acţiuni de protest împotriva luptei Executivului pentru eliminarea contractelor colective de muncă la nivel naţional, prin modificările Codului Muncii. Sindicatele au început deja să strângă semnături în toată ţara pentru acţiuni de protest, bugetarii fiind nemulţumiţi şi de creşterea salarială cu mai puţin de 15%, aşa cum promisese Executivul, de disponibilizările anunţate la Căile Ferate, de aplicarea Legii educaţiei, care bulversează anul şcolar prin schimbarea regulilor în timpul anului şcolar şi universitar, de închiderea spitalelor şi distrugerea sistemului sanitar.

Liderii verificaţi la avere de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) sunt Bogdan Iuliu Hossu, preşedinte CNS “Cartel Alfa”, Vasile Marica, preşedinte Sed Lex, Dumitru Costin, preşedinte BNS, Liviu Luca, prim-vicepreşedinte CNSLR Frăţia, Anton Hadăr, preşedinte al Federaţiei Alma Mater, Vasile Lincu, preşedinte al Sindicatului Poliţiştilor şi Vameşilor Pro Lex, Marius Gruia, preşedinte al Federaţiei Sindicatelor Poliţiştilor şi Personalului Contractual, Marius Nistor, preşedinte executiv al Federaţiei Spiru Haret, Gheorghe Isvoranu, preşedinte al Federaţiei Spiru Haret, Ion Albu, preşedinte executiv al Confederaţie Meridian, Ion Popescu, preşedinte al Confederaţiei Meridian, Marius Petcu, preşedinte al CNSLR Frăţia şi Iacob Baciu preşedinte al CSDR. Toţi cei vizaţi au spus că nu au nimic împotriva verificărilor averilor dobândite şi că ştiau de aceste dosare încă de anul trecut, de când au depus declaraţiile de avere. Pe de altă parte, statutul de instituţii de drept privat pe care-l au organizaţiile sindicale nu le include pe lista celor supuse reglementărilor ANI.

Bogdan Hossu spune că va răspunde tuturor întrebărilor atunci când va fi chemat la ANI, neavând nimic de ascuns. “Acţiunea este una de intimidare la adresa liderilor sindicali înaintea declanşării acţiunilor de protest. Nu îmi este frică de ANI, pentru că este o instituţie care funcţionează pentru a crea o imagine de culpabilitate”, a spus Hossu, adăugând că aceste încercări de intimidare nu-i vor opri pe liderii sindicali din a-şi continua pregătirile pentru acţiunile de protest. Liderul Cartel Alfa spune că se aştepta chiar la intervenţia DNA-ului şi la eventuale arestări. Şi Marius Nistor, preşedinte al federaţiei “Spiru Haret”, consideră că acţiunea ANI este îndreptată împotriva liderilor sindicali. “ANI trebuia să facă acest lucru împotriva tuturor liderilor de sindicat. Cineva dirijează aceste atacuri împotriva noastră. Nu am nimic împotrivă să fim controlaţi, dar nu înţeleg criteriile”, spune Marius Nistor, adăugând că se încearcă o asociere între liderii sindicali şi corupţia descoperită în vămi. “Sunt de acord cu orice cercetare făcută de ANI, dar momentul anunţării existenţei acestor dosare vechi de aproape un an nu este întâmplător, fiind implicaţi liderii structurilor sindicale importante pentru organizarea acţiunilor din perioada următoare”, a spus şi Ioan Popescu, preşedintele Confederaţiei Meridian.

Cel mai surprins dintre liderii sindicali verificaţi de ANI este Anton Hadăr, liderul sindicatului din Învăţământul superior, “Alma Mater”, care spune că nu are ce să justifice, fiind doar de un an lider de sindicat, dar se va supune regulilor anchetei. Dumitru Costin, preşedinte al Blocului Naţional Sindical (BNS), consideră acţiunea ANI o încercare de manipulare folosită de  Guvern pentru a acoperi scandalul din vămi. Iacob Baciu peşedinte al CSDR spune, la rândul său, că este lider sindical de 20 de ani şi nu are nimic de ascuns.

Preşedintele Sindicatului “Pro Lex”, Vasile Lincu, a declarat că a fost anunţat în 17 ianuarie de această verificare şi s-a dus personal la ANI, deşi nu este nici preşedinte de confederaţie, nici de federaţie, ci doar de sindicat, iar nimeni nu i-a explicat de ce este verificat.

“Atât declaraţia mea de avere, cât şi cea a soţiei mele, se află în atenţia ANI de mai mult de un an. Nu este surprinzător că astăzi apare acestă informaţie de la ANI. Vom face toate declaraţiile şi stăm la dispoziţia ANI pentru lămuriri”, a declarat Vasile Marica preşedintele “Sed Lex”. Fostul vameş Marius Ungureanu a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că liderul Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetare “Sed Lex”, Vasile Marica, a luat mită de la angajaţi din vămi pentru a interveni în promovarea şi menţinerea lor în funcţii. Ungureanu a spus că, din 1997 şi până în 2002, i-a dat lui Marica 2.000-2.500 de dolari pe lună.

Preşedinţii confederaţiilor sindicale se vor întâlni luni pentru a stabili calendarul acţiunilor de protest pentru perioada imediat următoare.

×