x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Liderul Gărzii Secuieşti vrea referendum pentru schimbarea Miercurea-Ciuc în Csíkszereda

Liderul Gărzii Secuieşti vrea referendum pentru schimbarea Miercurea-Ciuc în Csíkszereda

de Daniela Munteanu    |    08 Oct 2010   •   00:00

Liderul Asociaţiei de Cultură şi Tradiţii Garda Secuiască, Csibi Barna, a depus la Primăria municipiului Miercurea-Ciuc, "Proiectul de hotărâre privind organizarea referendumului în problema schimbării denumirii oficiale a unităţii administrativ teritoriale «Miercurea Ciuc» în denumirea «Csíkszereda»."

Liderul Gărzii Secuieşti a adresat, totodată, o cerere şi "doamnei secretare" a Primăriei, să-i pună "la dispoziţie formularele corespunzătoare din punct de vedere formal pentru cumularea de semnături ale susţinătorilor proiectului de hotărâre în cauză, în sensul art. 110 alin. (2) din Legea nr. 215/2001, Legea administraţiei publice locale". Cererea lui Barna este înregistrată la registratura Primăriei Miercurea-Ciuc cu nr. 12718 din 05 octombrie 2010. În textul proiectului de hotărâre Csibi Barna propune ca cheltuielile necesare organizării acestui referendum să fie "cuprinse în bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2010, în conformitate cu prevederile art. 40 din OUG nr. 97/2005, aprobată prin Legea nr. 290/2005".


"CE-I ACEEA MIERCUREA-CIUC?"

Iniţiativa cetăţenească a lui Csibi Barna apare şi pe blogul personal al acestuia, intitulată "Ce-i aceea Miercurea-Ciuc?". Tot aici pot fi văzute şi documentele depuse la Primăria Miercurea-Ciuc în vederea schimbării numelui oraşului.

Coincidenţă sau nu, în urmă cu doar câteva zile inscripţiile în limba română de pe indicatoarele rutiere de informare, amplasate la intrările şi ieşirile din localitate, au fost acoperite cu autocolante cu scriere runică peste denumirea Miercurea-Ciuc. Purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Gheorghe Filip, a declarat pentru Jurnalul Naţional că în urmă cu circa o săptămână şase indicatoare de la intrările-ieşirile din municipiul Miercurea-Ciuc au fost acoperite cu folii autocolante în partea de sus, peste denumirea localităţii în limba română, pe acestea apărând, cu scriere runică, probabil, numele oraşului. "În momentul de faţă desfăşurăm cercetări pentru a afla cine a comis acest gest, pentru că prin lipirea acestor folii indicatoarele nu mai erau conforme cu standardele în vigoare. Legea spune foarte limpede că în localităţile unde ponderea populaţiei unei etnii reprezintă 20%, denumirea localităţilor pot fi trecute pe indicatoare şi în limba etniei respective, dar acest lucru trebuie făcut pe acelaşi indicator, sub denumirea în limba română cu aceleaşi caractere, cu aceleaşi dimensiuni, cu aceeaşi culoare. Or, în situaţia dată, a dispărut efectiv denumirea în limba română a localităţii", a spus Gheorghe Filip.
 

ATTILA ÎN LOC DE EMINESCU!
Iniţiativa de a înlocui denumirea oficială a oraşului din limba română în limba maghiară nu este prima încercare a lui Barna de a aduce schimbări în Miercurea-Ciuc. În luna iulie, alături de alţi doi tineri, el a avut o altă iniţiativă cetăţenească, şi anume, să schimbe denumirea străzii Mihai Eminescu din municipiu în strada Attila. Motivul: Eminescu ar fi fost "hungarofob" şi "xenofob" şi nu a avut nici o legătura cu municipiul Miercurea-Ciuc. Cei trei voiau ca numele poetului să fie înlocuit cu cel al lui Attila, "ultimul şi cel mai puternic rege al hunilor".

Trebuie să amintim şi faptul că Parchetul de pe lângă Tribunalul Harghita a dispus, la sfârşitul lunii iulie, începerea urmăririi penale împotriva lui Csibi Barna şi alţi doi tineri, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la discriminare şi constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist sau xenofob. Din rezoluţia Parchetului reiese că în data de 6 aprilie Mişcarea Garda Maghiară Batalionul Wass Albert ­ Plutonul Secuiesc a organizat, în mod autorizat (autorizaţia nr. 4328/s/2010, eliberat de Primăria Miercurea-Ciuc), o acţiune de atragere a atenţiei prin afişe, asupra eventualelor efecte negative ale vizionării exagerate ale super şi hipermarketurilor. La acţiune au participat trei membri ai Gărzii, printre care şi Csibi Barna. "Cei trei au adus şi au amplasat lângă blocul nr. 16 de pe str. Lunca Mare, din M. Ciuc (n.r. ­ în vecinătatea unui hipermarket, despre care ei consideră că ar avea legături şi cu Israel), un panou din lemn, pe care era lipit un afiş inscripţionat în limba maghiară cu textul «Szégyelld magad, már megint zsidónál vásároltal!» (Ruşine să-ţi fie, iar ai cumpărat de la jidani!), panou lângă care cei trei s-au fotografiat", apare în rezoluţia Parchetului. 

Csibi Barna este funcţionar la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Harghita şi totodată, membru marcant al Asociaţiei de Cultură şi Tradiţii Garda Secuiască, neînregistrată juridic. Mişcarea a luat fiinţă la Miercurea-Ciuc după ce organizaţia extremistă Garda Maghiară a fost scoasă, anul trecut, în afara legii de justiţia din Ungaria. Potrivit siteului Gărzii Secuieşti, organizaţia are ca scop obţinerea autodeterminării poporului secuiesc, obţinerea recunoaşterii poporului secuiesc ca şi naţie şi apariţia Ţinutului Secuiesc pe harta politică a lumii, adică realizarea unui stat autonom secuiesc.

×
Subiecte în articol: observator