Szocs Zoltan, lider al grupării naţionalist-extremiste "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" (HVIM) din Transilvania, a fost reţinut de procurorii DIICOT, el fiind acuzat că i-ar fi instigat pe membrii organizaţiei să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze la Târgu Secuiesc în timpul manifestaţiilor de Ziua Naţională a României.
Procurorii DIICOT au efectuat marţi patru percheziţii la domiciliul şi reşedinţele lui Szocs Zoltan, acesta fiind apoi ridicat şi dus la Bucureşti, unde a fost audiat mai multe ore.
Anchetatorii au extins cercetările în dosarul în care a fost arestat extremistul Beke Istvan, fiind dispusă începerea urmăririi penale pe numele lui Szocs Zoltan, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de instigare la săvârşirea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive.
Potrivit DIICOT, în calitate de preşedinte al HVIM Transilvania, la data de 10 octombrie 2015, în cadrul unei şedinţe la care au participat membrii structurilor locale ale extensiilor în România ale HVIM, Szocs Zoltan i-a instigat pe membrii celulei Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, pe raza judeţului Covasna, în timpul manifestaţiilor prilejuite de sărbătorirea Zilei Naţionale de 1 Decembrie.
"Promotor al sloganului 'Ţinutul Secuiesc nu e România!' şi convins fiind că, pentru atingerea obiectivelor autonomist-separatiste promovate în Transilvania de membrii grupării Mişcarea de Tineret 64 de Comitate - HVIM, 'trebuie să se păşească pe drumul faptelor, totul trebuie cucerit fizic, fără sânge nu se poate', în calitatea deţinută de preşedinte al HVIM Transilvania, la data de 10.10.2015, S. Z. le-a trasat membrilor celulei Tg. Secuiesc a HVIM sarcina de a monta dispozitive explozive improvizate", mai spun procurorii.
La data de 13 octombrie 2015, Szocs Zoltan a părăsit România, revenind în ţară la data de 20 decembrie 2015. Ulterior acestui moment, el a efectuat demersuri de contactare a membrilor familiei lui Beke Istvan şi a celorlalţi participanţi la şedinţa din data de 10 octombrie 2015, în vederea adoptării unei poziţii publice unitare cu privire la evenimentele ce au precedat momentul arestării lui Beke Istvan.
Tot în acest dosar, Beke Istvan, cetăţean român de etnie maghiară, a fost arestat preventiv pe 1 decembrie, el fiind acuzat că intenţiona să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestaţia de 1 Decembrie de la Târgu Secuiesc.