x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Deca, despre tragedia de la Odorheiu Secuiesc: Clădirea nu a fost expertizată

Deca, despre tragedia de la Odorheiu Secuiesc: Clădirea nu a fost expertizată

de Redacția Jurnalul    |    19 Dec 2023   •   14:15
Deca, despre tragedia de la Odorheiu Secuiesc: Clădirea nu a fost expertizată

Ministrul Educației Ligia Deca a spus, marți, la Odorheiu Secuiesc, că imobilul în care funcționa internatul al cărui perete s-a prăbușit luni nu era expertizată din punct de vedere seismic.

Ministrul Educației a spus că va avea loc o verificare a Corpului de control al ministerului în cazul tragediei de la Odorheiu Secuiesc.

„Este în desfășurare o anchetă, care este desfășurată de cei în drept, poliție, parchet, așteptăm rezultatele acestei anchete, vom demara și noi o acțiune a corpului de control a Ministerului Educației pentru a stabili dacă prevederi ale legislației în educație sau a legislației secundare care nu au fost îndeplinite, este o procedură normală în astfel de cazuri”, a declarat Ligia Deca.

Ea a spus că „în acest moment este important să dăm mesajul că oricine ar fi vinovat va suporta consecințele”.

Ministrul susține că responsabiliatea pentru punerea în siguranță a clădirii este partajată.

„Clădirile aparțin Arhiepiscopiei Romano-Catolice Alba Iulia. Ele sunt închiriatede către autoritatea publică locală pentru a se desfășura activități educaționale și pentru internat, așa cum este clădirea care a căzut, asta înseamnă că responsabilitatea pentru punerea în siguranță este partajată între proprietar și cei care o administrează. Riscul seismic nu a fost expertizat, avem acea evidență a tuturor clădirilor cu scop școlar pe care o publicăm pe site-ul Ministerului Educației, unde clădirea cu scop internat nu a fost expertizată, nu era încadrată în risc seismic”, a adăugat ministrul.

Ea a spus că au fost găsite soluții pentru relocarea copiilor.

O victimă decedată, una cu traumatisme severe, intubată, și alte două victime conștiente, cu diverse traumatisme, au fost înregistrate luni după-amiaza, în urma prăbușirii unui perete la internatul Liceului Tamási Áron din Odorheiu Secuiesc, județul Harghita.

(sursa: Mediafax)

 

×