x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lista acordurilor semnate între România şi China. Ponta: Îmi doresc ca România să fie cel mai bun prieten al Chinei

Lista acordurilor semnate între România şi China. Ponta: Îmi doresc ca România să fie cel mai bun prieten al Chinei

25 Noi 2013   •   15:30
Lista acordurilor semnate între România şi China. Ponta: Îmi doresc ca România să fie cel mai bun prieten al Chinei
UPDATE 15:45 - China este pentru România un partener privilegiat, a declarat luni premierul Victor Ponta, afirmând că își dorește ca relația dintre cele două state să rămână la fel de strânsă și pe viitor.

"Doresc să salut cu deosebită căldură și prietenie prezența la București a prim-ministrului Li Keqiang și a delegației care îl însoțește. Este o vizită pe care pot să o cataloghez istorică — aproape 20 de ani de când un prim-ministrul al Chinei s-a aflat la București. Vreau să mulțumesc pentru căldura primirii la Beijing la începutul lunii iulie. (...) China este pentru România un partener privilegiat, avem o relație de 65 de ani, excelentă din punct de vedere politic, economic, cultural și educațional. Au avut loc schimbări politice, dar relația dintre România și China a rămas la fel de apropiată și așa ne dorim și pe viitor. Îmi doresc, așa cum am spus și la Beijing, ca România să fie cel mai bun prieten al Chinei în UE și în această regiune", a susținut premierul Victor Ponta, la Palatul Victoria, într-o conferință de presă comună cu omologul său chinez Li Keqiang.

"Dincolo de relațiile politice, care sunt excelente, am discutat foarte mult despre relațiile economice. China este un partener economic și comercial important, dar potențialul este mult mai mare și trebuie să dezvoltăm aceste relații", a spus Ponta, arătând că exporturile României către China au crescut de la începutul anului cu 30%.
-------------------------------------------

Guvernele României și Republicii Populare Chineze au semnat, luni, la Palatul Victoria, în prezența premierilor celor două state, mai multe memorandumuri de înțelegere în domeniile energiei (nucleară, termocentrale, hidrocentrale), sanitar-veterinar, industrial, societății informaționale și al culturii.

Lista completă a acordurilor şi memorandumurilor

Domeniul nuclear
. În domeniul energiei s-a semnat un Memorandum de Înțelegere între Departamentul pentru Energie și Administrația Națională pentru Energie din China, pentru cooperare în domeniul proiectelor nucleare, document parafat de ministrul delegat pentru energie, Constantin Niță, și Xu Shaoshi, ministrul Comisiei Naționale pentru Dezvoltare și Reformă în domeniul proiectelor nucleare.

Cele două părți au semnat și o Scrisoare de intenție între SN Nuclearelectrica — China General Nuclear Power Corporation (CGN), din partea României semnând Daniela Lulache, directorul general SN Nuclearelectrica, iar din partea chineză He Yu, președintele companiei China General Nuclear Power Corporation (CGN).

TERMO. În cadrul ceremoniei a fost încheiată și o înțelegere pentru reabilitarea grupurilor 3 și 4 de la centrala termoelectrică Deva, semnată de Daniel Andronache, director general Complex Energetic Hunedoara, și Zhao Ruolin, președintele companiei China National Electric Engineering Co.

Tot în domeniul termoenergetic a fost parafat un Acord de intenție de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari — Complexul Energetic Oltenia. Documentul a fost semnat pentru România de Laurențiu Ciurel, director general Complexul Energetic Oltenia, iar pentru partea chineză de Li Qingkui, președintele companiei China Huadian Corporation.

HIDRO. Partea română și partea chineză au agreat în domeniul hidroenergetic o Scrisoare de confort în vederea realizării proiectului Cheap Tarnița Lăpuștești, înțelegere semnată din partea română de Dan Cârlan, director companie de proiect Tarnița-Lăpuștești, și din partea chineză de Yun Lian, vicepreședinte executiv Sinohydro Corporation.

Domeniul economic. În domeniul cooperării economice, Andrei Gerea, ministrul Economiei, și Gao Hucheng, ministrul Comerțului din R.P.Chineză, au parafat două Memorandumuri de înțelegere privind promovarea cooperării investiționale și, totodată, elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru înființarea în comun a unui parc tehnologic.

Domeniul sanitar-veterinar. Totodată, România și China au parafat două Protocoale de înțelegere în domeniul sanitar-veterinar între ANSVSA și AQSIQ, privind exportul de bovine pentru reproducție în R.P. Chineză și exportul de carne de porc congelată în R.P. Chineză. Documentele au fost semnate de Vlad Mănăstireanu, președinte ANSVSA, secretar de stat, și Huo Yuzhen, ambasadorul Chinei în România.

Domeniul cultural. În planul relațiilor culturale bilaterale, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, și Huo Yuzhen, ambasadorul chinez la București, au semnat Programul cultural pentru perioada 2013-2016 dintre cele două țări și Acordul dintre Guvernul României și Guvernul R.P.Chineze cu privire la înființarea și funcționarea Institutului Cultural Român de la Beijing și a Centrului Cultural Chinez de la București.

Domeniul IT. A fost parafat un Memorandum de Înțelegere între Ministerul pentru Societatea Informațională din România și Huawei Technologies Co.Ltd, act semnat de ministrul român Dan Nica și de Lu Yong, manager regional Huawei Company.

Prim-ministrul chinez, Li Keqiang, a ajuns la Bucureşti, pentru prima vizită în România a unui premier al Chinei după 19 ani, împreună cu o importantă delegaţie de oameni de afaceri. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Comerţului de la Beijing, schimburile comerciale între China şi România s-au ridicat la 3,27 miliarde de dolari în primele 10 luni din acest an. Exporturile româneşti în China au crescut de la 360 de milioane de dolari în 2008 la aproape 1 miliard de dolari anul trecut. Investiţiile chineze în România sunt în valoare de 160 de milioane de dolari, în timp ce investiţiile româneşti în China sunt de 280 de milioane de dolari.




×