x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Litigiu pe schitele lui Grigorescu

Litigiu pe schitele lui Grigorescu

de Nina Marcu    |    05 Sep 2005   •   00:00

Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) contesta pierderea in instanta a celor 202 lucrari de grafica ale lui Nicolae Grigorescu, care au fost revendicate de Primaria Campina, informeaza surse judiciare.

In numarul din 22 februarie 2005, Jurnalul National publica in exclusivitate, sub titlul "Razboi pe mostenirea de la Nicolae Grigorescu", intreaga poveste a revendicarii inaintate de Primaria Campina asupra celor 202 lucrari ale marelui pictor.

ACTELE. Conform actului de vanzare-cumparare (vezi facsimil) incheiat la data de 6 noiembrie 1939 intre primarul de atunci al municipiului Campina, Dem. I. Stefanescu, si fiul marelui pictor, Gh. N. Grigorescu, cele 202 tablouri (schite, desene etc.) - colectie in valoare de 600.000 de lei - deveneau proprietatea Primariei. Lucrarile au fost predate profesorului Gheorghe Oprescu, directorul Muzeului "Toma Stelian" din Bucuresti, actualul Muzeu National de Arta al Romaniei, unde au fost pastrate pana in prezent.

Click pentru a mari imaginea

PROCESUL. Primaria Campina, proprietarul de drept al panzelor, a actionat acum doi ani in justitie MNAR, procesul aflat pe rolul Inaltei Curti de Casatie urmand sa se finalizeze in februarie 2005. Numai ca avocatul muzeului a reusit sa obtina o noua amanare de la inaltii magistrati, cerand un ragaz pentru a putea aduce fisele valoroaselor opere revendicate, printre care "Fetita pe ganduri", "Plug cu sase boi", "Car cu boi" sau "Taranca". Motivul pentru care muzeul nu reusise sa le prezinte a fost unul fericit: juristul institutiei de cultura s-a aflat de luni bune in concediu pre si postnatal. Judecatorii au acordat intr-un final termenul de 14 iunie pana la care Muzeul National de Arta avea obligatia sa prezinte toate documentele legate de picturile si schitele a caror valoare este estimata la aproximativ un milion de dolari.

RECUNOASTERE. Inalta Curte de Casatie si Justitie a recunoscut atunci actul de proprietate al Primariei Campina, insa Muzeul National de Arta al Romaniei a formulat o contestatie in anulare, astfel ca litigiul dintre cele doua parti nu s-a incheiat inca.

Pana la solutionarea litigiului, MNAR nu va restitui bunurile culturale pe care le administreaza, sustinand ca acele 202 lucrari ale lui Nicolae Grigorescu, revendicate in instanta, sunt "foarte fragile" si necesita formule speciale de conservare.
×
Subiecte în articol: observator