x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Liviu Dragnea: "Decizia boicotului îl transformă din preşedinte de stat în personaj de blat pe Băsescu”

Liviu Dragnea: "Decizia boicotului îl transformă din preşedinte de stat în personaj de blat pe Băsescu”

26 Iul 2012   •   14:47
Liviu Dragnea: "Decizia boicotului îl transformă din preşedinte de stat în personaj de blat pe Băsescu”

Cum va fi participarea la votul de duminica, il vor sanctiona romanii pe Traian Basescu, va invinge spiritul Pietei Universitatii? Sunt doar cateva dintre intrebarile la care incearca sa raspunda secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, intr-un interviu acordat Jurnalului National.

● Jurnalul National: Am ajuns la finalul campaniei electorale pentru referendumul privind demiterea lui Traian Basescu. Dumneavoastra aveti legatura directa cu organizatiile PSD. Care este situatia in teritoriu?
● Liviu Dragnea: Pulsul este foarte ridicat, am descoperit o emotie populara fara precedent. De altfel, campania electorala pentru acest referendum a fost complet atipica. De obicei, partidele politice incearca sa-i convinga pe alegatori sa le acorde votul. Asadar, de regula, mobilizarea la vot vine dinspre politic spre societate. De aceasta data a fost invers: alegatorii au insistat sa ne convinga pe noi ca vor veni la vot, si-au convins prietenii, vecinii sau rudele. Va spun, am descoperit o efervescenta reala, o misscare civica. Fenomenul este impresionant si majoritatea covarsitoare a romanilor ne transmit urmatorul mesaj: venim la vot in primul rand pentru noi, pentru ca trebuie sa scapam de scandal si sa ii dam o lectie lui Basescu.

● Jurnalul National: Inteleg ca intentia de participare exista. Dar se vor prezenta efectiv la vot?
● Liviu Dragnea: La locale au venit 10 milioane de alegatori pentru a-i sanctiona pe executanttii regimului Basescu. Adica pentru esaloanele 3, 4, 5. Acum il pot sanctiona chiar pe cel care a dat comanda dezastrului social plus intregul sau clan. Deci motivatia e mult mai mare. Sincer, am fost si eu surprins, exista o inversunare a alegatorilor de a veni duminica la referendum. Imi spunea o doamna ca sambata nu doarme pentru ca vrea sa fie prima la vot. Sa fie primul roman care voteaza pentru demitere. Am inteles ca exista chiar un soi de competitie: cine voteaza primul si cine voteaza ultimul, cine aplica prima lovitura, cine o da pe ultima. Evident, asta nu inseamna ca noi vom sta pe margine. In ianuarie romanii, protestand in strada la minus 20 de grade, ne-au transmis clar dorinta lor: Jos Basescu. Noi ne-am asumat acest obiectiv national, am produs schimbarea, l-am suspendat si, va asigur, toti membrii si simpatizantii USL vor vota pentru demitere. Dar nu numai noi, vor vota toti romanii, ca nu vor ca pensiile mici sa fie din nou impozitate ilegal sau sa se mai inchida cateva sute de scolile si spitale.

● Jurnalul National: Credeti ca va fi suficienta aceasta determinare de care vorbiti, in conditiile boicotarii alegerilor de catre Traian Basescu si PDL?
● Liviu Dragnea: Eu cred ca apelul lui Traian Basescu de boicotare a referendumului va avea un efect contrar. Sondajele ne arata ca cel putin jumatate din votantii PDL nu vor tine seama de apelul liderilor si vor veni la vot. Apoi, cei mai multi alegatori au dezaprobat PDL cand si-a tinut parlamentarii in banci sa nu voteze la motiunile de cenzura impotriva lui Boc. Acum Basescu le cere acelasi lucru alegatorilor, iar multi dintre ei s-a simtit foarte jigniti de acest apel. O alta greseala grava a presedintelui suspendat a fost cand a declarat ca cei care nu vin la vot sunt de partea sa. Asta i-a enervat mai ales pe alegatorii care nu erau interesati de referendum, dar care nu pot accepta ca votul lor sa fie folosit in mod necinstit de altcineva. Acesti nehotarati au inteles ca daca nu merg la referendum, votul lor ajunge in buzunarul lui Basescu – adica la cel care le-a taiat veniturile si le-a desfiintat locurile de munca. Iar acest lucru e inacceptabil pentru ei.

● Jurnalul National: Dar pana la urma, boicotul pare a fi singura cale de scapare a lui Traian Basescu... Dumneavoastra nu ati fi facut la fel in locul sau?
● Liviu Dragnea: Categoric nu. Si nu numai eu. Orice alt om cu demnitate si onoare. Un barbat de stat are o anumita limita a decentei si a responsabilitatii. Nu te poti agata de scaun cu orice pret si cu orice mijloace. Nu poti lesina demonstrativ in fata Europei pentru o functie inalta si un palat la pensie. Daca lesini asa, daca te tarasti, daca te ascunzi dupa un birou sigilat sau sub un prag electoral, nu prea mai esti barbat de stat. Nu prea mai esti barbat deloc. Oricum, Traian Basescu nu mai are sanse de scapare si cred ca simte asta. Este crispat, ezitant, labil, cand ameninta cu razbunare, cand cerseste mila poporului. Face mereu greseli, nu are o strategie clara.

● Jurnalul National: Pai, boicotul nu este cea mai evidenta strategie de supravietuire?
● Liviu Dragnea: Sa stiti ca nu a jucat de la inceput cartea boicotului. Initial, strategia sa a fost pe de o parte sa fuga pe agenda externa ca sa nu dea socoteala pe plan intern, iar pe de alta parte a incercat sa dezvolte un conflict violent cu USL, ca sa nu duca lupta cu cetatenii romani. Ambele strategii au esuat. Iar cand si-a dat seama ca nu va scapa de judecata de la urne, a venit cu mesajul boicotului pentru a castiga la masa verde. O optiune extrem de neinspirata care il ridiculizeaza si-l transforma dintr-un presedinte de stat intr-un personaj de blat. Vrea sa faca blat ca in Liga lui Mitica. Este batut cu 5-0, dar vrea sa castige la masa verde. A ales fuga si lasitatea. Iar asta e iesirea din spate a Palatului Cotroceni.

● Jurnalul National: Pe finalul campaniei a aparut cazul Vilei Dante, amenajata ca sa-i ramana lui Basescu, dupa incetarea mandatului de presedinte. Era pregatita demult aceasta lovitura de imagine?
● Liviu Dragnea: Traian Basescu e cel care si-a pregatit aceasta vila pentru dansul. USL nu a pregatit nimic. Problema e mult mai veche, dar pana acum prim-ministrul nu a putut sa intervina pentru ca nu i-a fost permis accesul in locuinta. Acum a reusit sa obtina cheile de la vila si a invitat presa sa constate la fata locului opulenta si luxul in care traieste Traian Basescu.

● Jurnalul National: Dar care e problema cu aceasta vila? Exista chiar o lege care prevede ca fostii sefi de stat au dreptul la o locuinta de protocol, dupa incetarea mandatului.
● Liviu Dragnea: Indecenta nu e casa in sine, ci faptul ca amenajarea ei s-a facut pe foarte multi bani publici. Normal ar fi fost ca dupa incheierea mandatului, Traian Basescu sa faca aceste amenajari din banii sai privati, nu din bani publici. Apoi, indecenta este aceasta opulenta care ne aminteste de reflexele totalitare de dinainte de 1989. Amintiti-va ca la fel isi amenaja presedintele Nicolae Ceausescu, in timp ce populatia murea de frig si de foame. Pastrand proportiile, vedem acum la Traian Basescu acelasi comportament de presedinte sovietic, care isi pune robineti din aur la baie, in timp ce taie pensii si salarii, desfiinteaza locurile de munca si inchide spitalele. De aici cred ca vine si rasul cinic pe care il vedem la Traian Basescu. El nu a simtit criza, nu stie cum e sa traiesti cu o pensie de 300 de lei, sa ai rate la banca, sa nu ai bani pentru cresterea copiilor. Vila Dante ne arata ca cel mai gras bugetar este chiar Traian Basescu. Romanii nu ii pot taia 25% din salariu, dar ii pot taia 25% din mandat.

● Jurnalul National: Basescu acuza USL ca minte pentru nu exista nicio dovada ca Vila Dante ar fi fost pregatita pentru dansul. Exista sau nu vreo dovada in acest sens?
● Liviu Dragnea: Dovada cea mai evidenta e ca doar presedintele avea acces la acest imobil, care a fost scos din circuitul de protocol si trecut sub supravegherea Serviciului de Protectie si Paza. Asta in ciuda faptului ca locuinta apartine RA-APPS, aflata in subordinea Guvernului. Iar premierul nu a putut obtine accesul in aceasta vila pana cand nu a intervenit presedintele interimar Crin Antonescu. Asadar, singurul care putea da comanda de renovare a acestei vile era doar presedintele Traian Basescu. Dansul minte inca o data cand afirma ca nu stia nimic despre acest lucru. Mai mult, renovarea de peste un milion de euro a avut ca scop recompartimentarea spatiului astfel incat sa poata fi utilizat ca locuinta privata, nu ca vila de protocol. Basescu nu a mintit doar atunci cand a spus ca nu se lupta pentru un scaun: se lupta pentru o vila de milioane de euro cu toate scaunele din ea, pentru ca daca e demis la referendum pierde si vila si celelalte privilegii ale unui fost sef de stat.

● Jurnalul National: Ce va face USL daca nu se atinge pragul de prezenta si Basescu revine la Cotroceni?
● Liviu Dragnea: Basescu spunea ca e sigur 99% ca va reveni la Cotroceni. Eu va spun ca sansele sunt exact invers pentru ca romanii nu vor rata ocazia de a-l demite pe cel care le-a facut atat de mult rau.

×