x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Liviu Dragnea, despre taxele şi impozitele locale: "Autorităţile locale să respecte legislaţia în vigoare"

Liviu Dragnea, despre taxele şi impozitele locale: "Autorităţile locale să respecte legislaţia în vigoare"

07 Ian 2013   •   11:33
Liviu Dragnea, despre taxele şi impozitele locale: "Autorităţile locale să respecte legislaţia în vigoare"
Sursa foto: Intact Images

Vicepremierul Liviu Dragnea a spus că autorităţile locale au obligaţia să pună în aplicare Hotărârea de Guvern prin care nivelul taxelor locale a fost crescut cu 16%, urmând ca o viitoare Ordonanţă să dea posibilitatea ca administraţiile locale să decidă dacă vor creşte sau nu taxele pentru anul 2013.

„Rog autorităţile locale îngrijorate să se uite cu atenţie la actele normative în vigoare. Există un Cod Fiscal în vigoare şi există o hotărâre de Guvern prin care s-au indexat impozitele şi taxele locale, pe care trebuie s-o aplice. Când va apărea o modificare a Codului Fiscal, o vor citi şi vor vedea ce au de făcut. Deocamdată, trebuie să aplice legislaţia în vigoare. Vom veni cu un act normativ care să le permită să le mărească sau nu sau să revină la cele de dinainte. (...) Ordonanţa mai are de aşteptat”, a declarat Liviu Dragnea, în această dimineaţă, la intrarea în sediul PSD.

Într-un comunicat de presă, Guvernul precizează că proiectul de ordonanţă nu a putut fi adoptat deoarece preşedintele încât nu promulgase Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe durata vacanţei parlamentare.

Guvernul precizează, într-un răspuns la solicitarea primarului Emil Boc de adoptare a ordonanţa care să permită autorităţilor locale să nu indexeze taxele, că OG nu a putut fi adoptată în 5 ianuarie pentru că preşedintele Băsescu a promulgat după şedinţa Guvernului legea de abilitare.Î"n legătură cu declaraţiile profesorului de drept constituţional Emil Boc, primar al municipiului Cluj, care solicită premierului Victor Ponta să adopte, de urgenţă, ordonanţa care dă posibilitatea autorităţilor locale să nu indexeze cu 16 la sută taxele şi impozitele locale, Biroul de presă al Guvernului este abilitat să facă următoarele precizări: În şedinţa de Guvern din data de 5 ianuarie 2013 a fost pregătit textul Ordonanţei pentru modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale. Ordonanţa nu a putut fi însă adoptată din cauza faptului că preşedintele Traian Băsescu nu a promulgat legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare decât după desfăşurarea şedinţei de Guvern", se arată într-un comunicatul Guvernului.

Guvernul menţionează că legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare intra în vigoare la 3 zile după data publicării în Monitorul Oficial. "Din acest motiv, Ordonanţa privind modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale va fi adoptată în cadrul şedinţei de Guvern din această săptămână", mai precizează Guvernul.

Primarul Emil Boc a cerut, duminică, premierului Victor Ponta să emită, de urgenţă, o ordonanţă a Guvernului care să dea posibilitatea autorităţilor locale să nu majoreze taxele şi impozitele locale.


×