Jurnalistul Liviu Mihaiu a fost înlocuit ieri din funcţia de guvernator al Deltei Dunării, în care fusese numit de fostul prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu în septembrie 2008. Cel care îi urmează lui Mihaiu, Grigore Baboianu, este o persoană controversată.
Decizia a fost semnată de prim-ministru, Emil Boc, la propunerea ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, şi se aplică începând cu data de ieri. Nemirschi nu a precizat motivele destituirii lui Mihaiu, ministrul precizând doar că, "la anumite niveluri, deciziile luate sunt de natură politică". Jurnalistul de la Academia Caţavencu a stat la Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării mai puţin de cinci luni. Liviu Mihaiu lasă o poprire asiguratorie pe conturile instituţiei, întrucât a refuzat să plătească o lucrare făcută de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunării" din Tulcea pentru ARBDD. INCDDD a acţionat în instanţă Administraţia Rezervaţiei pentru neprimirea banilor (circa 3,5 miliarde de lei vechi), verdictul urmând să fie dat la începutul lunii martie.
Noul guvernator Grigore Baboianu are reputaţia unui valoros om de ştiinţă. A ocupat în ultimii 17 ani postul de director executiv al ARBDD, fiind practic numărul doi al instituţiei care administrează Delta Dunării. Baboianu a ajuns la ARBDD în 1992, la doi ani de la înfiinţarea Administraţiei Rezervaţiei. Înainte de aceasta, Baboianu, care în decembrie va împlini 60 de ani, a activat începând cu 1972 la Institutul Delta Dunării, unde în ultimii ani a fost şeful Secţiei Proiectare. Din această poziţie, Baboianu a coordonat înainte de 1989 o serie de lucrări de asanare a unor lacuri, canale sau ghioluri din Delta Dunării, şi transformarea lor în amenajări agricole şi piscicole. După Revoluţie, Baboianu a devenit specialist în renaturare, procedeul de transformare a incintelor agricole şi piscicole în lacuri, ghioluri şi canale.
LICITAŢIE MĂNĂRITĂ
Noul şef de la Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a fost în centrul unor scandaluri în ultimii ani. Cea mai recentă pată pe reputaţia sa se referă la trucarea unei licitaţii, în decembrie 2007, mânărie anulată de Curtea de Apel Constanţa printr-o decizie rămasă definitivă şi irevocabilă. ARBDD a organizat în urmă cu doi ani licitaţia pentru atribuirea lucrării de cadastrare a terenurilor din Delta Dunării. Baboianu a fost preşedintele comisiei de licitaţie. În valoare de 3 milioane de euro, licitaţia a fost câştigată de o firmă din Miercurea-Ciuc, aparţinând unui apropiat al ministrului de atunci al Mediului, Attila Korodi. În urma unui proces care a durat câteva luni, Curtea de Apel Constanţa a descoperit probleme grave în organizarea licitaţiei, evidenţiind favorizarea de comisia de licitaţie a firmei din Miercurea-Ciuc, al cărui dosar ar fi trebuit respins. Urmare a acestei decizii, instanţa a decis reorganizarea licitaţiei. În ciuda abuzului dovedit în instanţă, Baboianu a fost păstrat la ARBDD, primind la sfârşitul anului chiar o primă pentru activitatea sa.
Citește pe Antena3.ro