x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Localnicii dintr-un sat gorjean şi-au construit spital din banii lor

Localnicii dintr-un sat gorjean şi-au construit spital din banii lor

de Gabriela Mladin    |    14 Ian 2011   •   20:42

Muncesc în străinătate pentru a investi în satul de unde au plecat. Nemulţumiţi de calitatea actului medical din România, satenii din Ursoiţa, comuna Boloboşi, au făcut chetă şi şi-au construit propriul spital.

Investiţia depăşeşte 500.000 de lei şi a fost făcută cu banii celor care au muncit în străinătate şi în baza unui parteneriat cu o biserică din Irlanda de Nord. Oamenii au decis să-şi construiască singuri o clinică pentru a beneficia de condiţii bune de tratament. Cel mai apropiat spital de satul lor este cel din oraşul Turceni, aflat la 30 de kilometric distanţă.

În urmă cu aproape un an, localnicii s-au strâns pe uliteţe satului şi au stabilit să pună mână de la mână şi să investească pentru sănătatea lor. Au existat persoane care au dat şi 10 lei, dar şi săteni care lucrează în străinătate şi au trimis pentru această investiţie mii de euro. Iniţiativa i-a aparţinut unui sătean, plecat cu mulţi ani în Irlanda: “Am avut şi sprijinul unei biserici irlandeze şi ne vom face aici şi o farmacie de unde oamenii să cumpere medicamente mai ieftine. Vrem să angajăm medici care să ne trateze, iar noi ne ocupăm şi de aparatură performantă pe care o aducem tot din străinătate. Sunt mulţi bătrâni la noi în comunitate şi ne-am gândit că este cel mai simplu să-i ajutăm să aibă o bătrâneţe liniştită şi cu multă sănătate”, a declarat Sâmba Miller, iniţiatorul proiectului.

În curând, sătenii din Ursoiţa vor angaja pentru clinică şi personalul de specialitate. Localnicii spun că nu doar distanţa faţă de cel mai apropiat spital i-a determinat să construiască o clinică medicală, ci şi lipsa condiţiilor din spitalele româneşti. Pentru realizarea acestei investiţii, a pus umărul şi primarul din localitate: “I-am ajutat cu autorizaţia de construcţie şi mai mult sufleteşte. Le-am dat şi ceva materiale, dar este meritul lor”, a declarat Viorel Croitoru, primarul comunei Bolboşi. Peste câteva luni, spitalul va deveni funcţional.

×