x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lovitură de teatru la ÎCCJ: Prinţul Paul, recunoscut legal drept membru al familiei regale. Casa regală nu ţine cont de decizia instanţei

Lovitură de teatru la ÎCCJ: Prinţul Paul, recunoscut legal drept membru al familiei regale. Casa regală nu ţine cont de decizia instanţei

14 Feb 2012   •   14:20
Lovitură de teatru la ÎCCJ: Prinţul Paul, recunoscut legal drept membru al familiei regale. Casa regală nu ţine cont de decizia instanţei

UPDATE 19:15 - Biroul de presa al Regelui Mihai a transmis un comunicat referitor la decizia pronuntata marti de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie - sectia civila, referitoare la cererea de recunoastere a hotararii de la Lisabona asupra descendentei lui Mircea Grigore Lambrino din Regele Carol al II-lea.

"Aceasta decizie nu creeaza niciun drept dinastic si nici nu stabileste apartenenta persoanei sus-numite, astazi decedata, la Familia Regala. Aceasta este valabil si pentru descendentii sai, indiferent cine ar fi acestia. In pozitia sa de sef al Familiei Regale a Romaniei, Majestatea Sa Regele Mihai I este singurul care se poate pronunta asupra chestiunilor dinastice", anunta Casa Regala.

In comunicat se arata ca, potrivit prevederilor "Normelor Fundamentale ale Familiei Regale a Romaniei", membrii Familiei Regale sunt: Regele Mihai I al Romaniei, Regina Ana a Romaniei, Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei, Principele Radu al Romaniei, Principesa Elena a Romaniei, Principesa Irina a Romaniei, Principesa Sofia a Romaniei, Principesa Maria a Romaniei, Principele Nicolae al Romaniei.

"Nici Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei, si nici fostii sefi ai Familiei Regale a Romaniei - Regele Ferdinand I si Regele Carol al II-lea - nu au recunoscut sau acordat vreodata vreun titlu lui Mircea Grigore Lambrino sau descendentilor sai. Folosirea, in orice context, public sau privat, a titlului de Principe al Romaniei, sau a apelativului Alteta Regala ramane prerogativa exclusiva a membrilor Familiei Regale aratati mai sus", conform comunicatului Casei Regale.

UPDATE 17:41 - Nascut pe 13 august 1948, la Paris, Printul Paul este baiatul lui Mircea Grigore Carol Lambrino si a lui Helene Nagavitzine. La randul sau, Mircea Grigore Carol Lambrino s-a nascut dintr-o casatorie oficiata la Odesa, intre printul Carol, mai bine cunoscut drept Carol al II-lea, si Ioana Maria Lambrino (cunoscuta si sub numele de Zizi Lambrino), casatorie care contravenea cu statutul Casei Regale romane si care a si fost anulata ulterior in tara.

Dupa divortul de Zizi Lambrino, Carol al II-lea s-a casatorit cu printesa Elena a Greciei si a Danemarcei, cea care i-a daruit un copil, pe viitorul rege Mihai.

Mircea Grigore Carol Lambrino a fost recunoscut insa drept copilul legitim al lui Carol al II-lea de catre o instanta din Portugalia, astfel ca, potrivit Realitatea TV, Printul Paul de Romania a incercat in ultimii 21 de ani ca justitia romaneasca sa-l recunoasca drept nepot legitim al Regelui Carol al II-lea.

Printul Paul de Romania are o relatie foarte stransa cu presedintele Traian Basescu, care in mai 2010, l-a botezat pe Carol Ferdinand de Romania, primul fiu al Printului Paul si al sotiei acestuia, Printesa Lia.

De altfel, la cateva minute de la aflarea deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Elena Basescu a postat un mesaj de felicitare pe contul sau de Twitter: "Printul Paul a fost recunoscut legal membru al familiei regale. Felicitari!"

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au dat marti decizia in procesul in care Printul Paul cere instantelor din Romania recunoasterea unei decizii din 1965 a Tribunalului din Lisabona, care stabilea ca tatal sau, Carol Mircea, era fiul legitim al Regelui Carol al II-lea.

Instanta suprema a admis solicitarile Printului Paul, astfel incat acesta a fost recunoscut oficial drept membru al familiei regale.

Procesul intentat de printul Paul dureaza de foarte multi ani, dupa ce acesta a sustinut ca el este mostenitorul coroanei regale.


Cateva instante internationale au admis ca Printul Paul are dreptate. Si in Romania printul a primit recunoastere din partea a doua instante, Tribunalul Teleorman, in 2008, si Curtea de Apel Bucuresti, care a mentinut hotararea, doi ani mai tarziu .


×
Subiecte în articol: familia regala printul paul