x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lovitură neaşteptată pentru Traian Băsescu din partea magistraţilor. Ce i se pregăteşte preşedintelui

Lovitură neaşteptată pentru Traian Băsescu din partea magistraţilor. Ce i se pregăteşte preşedintelui

08 Oct 2013   •   17:42
Lovitură neaşteptată pentru Traian Băsescu din partea magistraţilor.  Ce i se pregăteşte preşedintelui
Sursa foto: Traian Basescu

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a apărat azi reputaţia profesională a procurorului Lucian Papici, reputaţie afectată de aprecierile la adresa sa făcute de către premierul Victor Ponta. Acesta a spus, în esenţă, că Papici este un “procuror băsist”, care face “dosare politice”. Era previzibil ca CSM-ul să ia această măsură, surprinzătoare este doar rapiditatea cu care s-a mişcat Inspecţia Judiciară în a finaliza raportul, în condiţiile în care cereri similare, de apărare a reputaţiei, nu sunt soluţionate cu o asemenea celeritate.

Greşelile lui Băsescu

În tot acest scandal judiciar, pornit de la o încetare de delegare – pe care CSM-ul a girat-o prin faptul că nu a avut nimic de comentat vizavi de legalitatea si corectitudinea procedurii – cel mai vocal actor a fost preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a făcut cel puţin două afirmaţii de natură să îi şocheze pe factorii responsabili din sistemul judiciar: faptul că l-a sunat pe procurorul general al României şi i-a spus ce trebuie să facă şi afirmaţia potrivit căreia pactul de coabitare este inclus în MCV (ori, in MCV, nu există un asemenea benchmark).. Telefonul dat procurorului general poate fi taxat ca o presiune asupra conducerii Ministerului Public, iar minciuna referitoare la alăturarea unui pact politic cu MCV-ul este de natură indice o subordonare politică a Justiţiei.
Gravitatea şi pericolul celor două afirmaţii ale preşedintelui au fost sesizate imediat de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii. Astfel, judecătorul Horaţius Dumbravă a susţinut necesitatea de a apăra independența sistemului justiției cu tot ce s-a întâmplat în această perioadă. Cum declaraţiile lui Victor Ponta au fost deja analizate în CSM, mai rămân de analizat conduita şi declaraţiile lui Traian Băsescu.
"Nicio funcție din sistemul judecătoresc, fie că sunt instanțe sau parchete, nu trebuie să facă obiectul unui pact de coabitare. Sper să nu existe un astfel de pact de coabitare pe funcții de conducere, sper să fie doar un zvon al mass-media, dar noi trebuie să află aceste lucru și aceste lucruri putem să le aflăm în urma unei verificări făcute de Inspecția Judiciară", a declarat judecătorul Horaţius Dumbravă, membru ales al CSM. 

Alte verificări ale Inspecţiei Judiciare

Potrivit Agerpres, chiar preşedintele CSM, Oana Hăineală a declarat că plenul Consiliului a decis sesizarea Inspecției Judiciare pentru a se face verificări dacă declarațiile din ultimele 6 -7 zile sunt sau nu de natură să aducă atingere independenței Justiției. Ori, singurele declaraţii rămase neverificate sunt cele ale şefului statului. Iar telefonul dat procurorului general şi dezinformarea cu falsa legătură dintre MCV şi pactul de coabitare sunt mai grave decât ieşirea verbală a premierului Ponta la adresa lui Papici. În timp ce Ponta a vizat o persoană, Băsescu vizează însăşi independenţa sistemului judiciar, pe care vrea să îl subordoneze politic.

Ce spune Cazanciuc

Până la urmă, în tot acest scandal legat de încetarea delegării lui Papici, abia azi a fost formulată o explicaţie oficială, din partea ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, din care reiese cu claritate că nu a fost vorba de o sancţiune şi care sunt persoanele care aveau responsabilităţi în domeniu. “Chiar premierul a recunoscut că acea declarație a fost mai mult sau mai puțin nepotrivită, așa că lucrurile sunt destul de clare aici. Urmează a fi clarificare sper în cadrul IJ și ulterior în plen chestiunile legate de independență(...)Nu a fost nimeni revocat, să utilizăm instituțiile așa cum sunt ele prevăzute de lege. Este atributul procurorului general de a înceta o delegare. Delegarea înseamnă exercitarea prin esență temporară a unei funcții de conducere. Deci când accepți o delegare într-o funcție de conducere este evident că este o formă temporară. Nu e o formă de sancțiune când încetezi delegarea. E absurd. Nu cred că domnul Nițu știa când finalizează domnul Papici dosarul referendumului. Fiecare și-a exercitat exact prerogativele legale(...)”, a declarat ministrul Cazanciuc, citat de Agerpres.
 

×