Debitele actuale ale Dunării nu arată un pericol de inundaţie pe teritoriul românesc, în urma inundaţiilor înregistrate în Austria şi Ungaria, a dat asigurări, miercuri, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga.
"În acest moment nu există un pericol de inundaţii pe Dunăre, debitul apei este 7.300 de metri pe secundă. Aşteptăm o creştere uşoară, însă nu avem niciun fel de probleme, nici măcar să instituim Cod galben sau portocaliu. Însă, ne aflăm în dispozitiv şi supraveghem digurile şi acolo unde sunt diguri afectate de inundaţiile din aprilie intervenim cu utilaje. Avem proceduri prin care ne anunţăm despre evoluţia apelor Dunării. Avem informări inclusiv de la Ucraina, de la partea maghiară, cu care avem protocoale de colaborare", a declarat, pentru Agerpres, Lucia Varga.
Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), în intervalul 4 iunie - 5 iunie, a fost în creştere, având valoarea de 7.300 mc/s (peste media multianuală a lunii iunie, care este de 6.400 mc/s). În aval de Porţile de Fier, debitele au fost în creştere pe sectorul Gruia - Giurgiu şi în scădere pe sectorul Olteniţa -Tulcea.
La staţia hidrometrică Isaccea, nivelul apei se situează peste cota de atenţie (320+7).
Ministrul delegat a participat, miercuri, la o festivitate de încheiere a primei etape a proiectului "Protejăm natura pentru viaţă", cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, care are ca scop formarea unor aptitudini în rândul elevilor în spiritul respectului pentru mediu şi derularea unor acţiuni specifice în comunitatea în care trăiesc.