x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lucia Varga: La Galaţi a plouat în şase ore cât plouă în mod normal în două luni

Lucia Varga: La Galaţi a plouat în şase ore cât plouă în mod normal în două luni

12 Sep 2013   •   14:22
Lucia Varga: La Galaţi a plouat în şase ore cât plouă în mod normal în două luni
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

În zonele afectate de inundaţii din judeţul Galaţi a căzut în decurs de şase ore o cantitate de precipitaţii care în mod normal s-ar fi înregistrat pe parcursul a două luni, a precizat ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, joi, în cadrul comandamentului pentru situaţii de urgenţă.

"Fenomenele care s-au întâmplat azi noapte (în noaptea de miercuri spre joi - n.r.) au fost fenomene excepţionale. Au căzut 147,5 litri pe metru pătrat, cu alte cuvinte a plouat în şase ore cât plouă în două luni. Nu s-au produs inundaţii datorită revărsării cursurilor de apă, ci doar scurgeri masive de pe versanţi, situaţii greu de prevăzut pentru că au fost situaţii punctuale, locale. (...) Nu am avut depăşiri ale cotelor de inundaţii pe cursurile de apă, astfel încât să putem să facem un scenariu. Inundaţiile au fost efectiv din aceste scurgeri masive de pe versanţi. Suntem acolo cu utilaje ca să supraveghem cursurile de apă, suntem cu utilaje că să asigurăm tranzitarea viiturii", a precizat Lucia Varga, potrivit Agerpres.

De asemenea, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a precizat că Institutul de Sănătate Publică va face o evaluare a necesarului de vaccinuri care trebuie administrate persoanelor din zonă.

"Antihepaticul este numai pentru situaţii excepţionale, nu se face de rutină şi mai sunt alte recomandări pe care o să le transmit. Personalul de intervenţie: pompieri, jandarmi, poliţie, cei care nu sunt la zi cu vaccinul antitetanic, ei trebuie să fie vaccinaţi primii, pentru că sunt în focar, iar populaţia se vaccinează numai dacă se întoarce foarte repede şi sunt riscuri de accidentare şi de rănire. Dacă populaţia este într-un loc sigur şi nu este risc să se rănească, nu se vaccinează cu vaccinul antitetanic", a mai spus Arafat.

×
Subiecte în articol: inundatii galati lucia varga