x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul Culturii: „Am aflat, cu surpriză amară, că Nicu Covaci nu a luat examenul la UCMR”. Reacția artistului

Ministrul Culturii: „Am aflat, cu surpriză amară, că Nicu Covaci nu a luat examenul la UCMR”. Reacția artistului

de Redacția Jurnalul    |    16 Mar 2023   •   10:00
Ministrul Culturii: „Am aflat, cu surpriză amară, că Nicu Covaci nu a luat examenul la UCMR”. Reacția artistului
Sursa foto: Lucian Alecu

Am aflat și eu, cu surpriză amară, că Nicu Covaci nu a luat „examenul” pentru a fi membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR), susține ministrul Culturii Lucian Romașcanu. „Cred că undeva, ceva e profund greșit cu acest UCMR”, a adăugat acesta. La rândul său, Nicu Covaci a oferit o primă reacție.

„Am aflat și eu, cu surpriză amară, că Nicu Covaci nu a luat pentru a fi membru al Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România. Examenul de câteva zeci de minute s-a presupus a înlocui 60 de ani de examene trecute cu imens succes în fața publicului. Cred că undeva, ceva e profund greșit cu acest UCMR...”, a scris pe Facebook Lucian Romașcanu.

Acesta spune că nu are competența de a judeca principiile statutare ale Uniunii, „dar pare că normele în baza cărora funcționează au rămas undeva, în urmă”.

El crede că o asemenea organizație ar trebui să fie ea cea care invită marile nume să i se alăture, nu să supună umilinței unui examen oameni care și-au asigurat, deja, locul în istoria breslei respective.

„Nicu Covaci picat la examen, Nicu Alifantis refuzând politicos să ca să intre în UCMR (tot cu examen...) spunând ironic-amar că nu îndeplinește condițiile cerute, Gheorghe Zamfir primit prin 2000 după nenumărate demersuri etc. etc. E clar că e ceva putred... Acum vorbim de UCMR dar sunt exemple la fel de greu de explicat și în alte uniuni de creatori”, arată ministrul Culturii.

Acesta crede că este momentul ca legea asociațiilor și fundațiilor și alte norme incidente domeniului să fie reanalizate cu atenție de Ministerul Culturii și de cei implicați și să fie aduse în mileniul actual.

La rândul său, Nicu Covaci a oferit o primă reacție:  "Dacă ei reprezintă Uniunea Compozitorilor, atunci prefer să nu fac parte din gașca lor. De 50 de ani îmi încasează drepturile de autor. Eu am peste 100 de compoziții, nimeni nu are peste 100 de compoziții. Dacă nu ești recunoscut drept compozitor, ei încasează sume enorme, iar ție îți dau doar niște mărunțiș".

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: lucian romascanu nicu covaci