O nouă agresiune împotriva biodiversităţii Ceahlău, unul dintre cele mai valoroase masive din România, are loc în aceste săptămâni în rezervaţia din nord-vestul Moldovei. Autorităţile reacţionează şi în acest caz cu întârziere.
Organizaţia Acţiunea Civică Directă, care luptă de ani buni cu ilegalităţile din zonă a sesizat în această săptămână Ministerul Mediului şi Garda Naţională de Mediu în legătură cu pericolul în care se află tritonii de pe Valea Pârului Martin după ce în zonă au apărut utilaje grele care distrug bălţile în care amfibienii şi-au depus ouăle. Teoretic, toate speciile de amfibieni şi reptile sunt protejate prin lege în România. Practic, una dintre zonele în care vieţuiau sute sau poate chiar mii de tritoni, este acum un adevărat "şantier", plin de şanţuri şi urme de şenile.
Chiar dacă organizaţiile de mediu consideră că este de-a dreptul scandalos ceea ce se petrece într-un parc naţional, până acum nu s-a făcut un control riguros din partea celor datori să vegheze la protejarea rezervaţiilor şi, implicit, a faunei. În zonă s-au făcut doar câteva verificări, deşi din masivul Ceahlău au fost tăiaţi sau ciuntiţi sute de jnepeni.
S-a întocmit un dosar penal, care este şi acum în lucru, la Poliţia Bicaz, pentru că autorii n-au fost încă descoperiţi. În ciuda faptului că mai mulţi martori care au asistat la "cosmetizarea" jnepenişului au trimis declaraţii la Poliţie, în care au indicat autorii, şi a faptului că persoana care a comandat lărgirea potecii, nimeni altul decât administratorul parcului şi-a trecut această "realizare" în raportul de activitate pe anul trecut.
Citește pe Antena3.ro