x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lugoj - Suspecţi reţinuţi în cazul crimei "chirugicale": un fost poliţist şi un fost militar

Lugoj - Suspecţi reţinuţi în cazul crimei "chirugicale": un fost poliţist şi un fost militar

de Mircea Opris    |    24 Feb 2011   •   18:13
Lugoj - Suspecţi reţinuţi în cazul crimei "chirugicale": un fost poliţist şi un fost militar
Sursa foto: Mircea Opriş/Jurnalul Naţional

Poliţiştii au aflat identitatea bărbatului ciopârţit şi aruncat, pe 6 ianurie, la groapa de gunoi a oraşului Lugoj. Este vorba despre o persoană dispărută de mai mult timp de acasă. Pe lista persoanelor suspecte audiate în acest caz se numără un fost poliţist şi un fost cadru MApN.

Ancheta este deosebit de dificilă din cauza preciziei chirurgicale cu care a fost tranşat cadavrul. Procurorii vor avea o sarcină dificilă în interogarea celor doi suspecţi, ambii fiind foste cadre militare, care cunosc tehnicile de interogare şi meotdele specifice folosite de către anchetatori.

După o lună şi jumătate de muncă, poliţiştii timişeni au reuşit să identifice cui aparţinea trunchiul găsit la groapa de gunoi din Lugoj. Un segment de numai 14 kilograme, fără cap şi fără membre, care a făcut ca identificarea să fie o misiune aproape imposibilă. Joi, anchetatorii au reuşit să facă lumină în acest caz de omor deosebit de grav. Victima este Velici Titu, de 43 ani, din Lugoj. Acesta figura ca asistat social la Primăria Lugoj şi ducea o viaţă de mizerie, dormind la diverse cunoştinţe şi petrecându-şi zilele în baruri de cartier, unde consuma zilnic cantităţi mari de alcool. El a fost văzut în viaţă pentru ultima oară în ziua de Crăciun a anului trecut, în compania unor alcoolici cu care îşi petrecea timpul, la un bar din cartierul Cotu Mic. Identificarea sa a durat mult şi s-a realizat prin expertiză genetică şi compararea probelor prelevate cu probe ale membrilor familiei lui Velici, printre care fiul acestuia în vârstă de 16 ani.


Procurorii au reţinut doi suspecţi, după ce poliţiştii Serviciului Investigaţii Criminale au reuşit să reducă cercul de suspecţi, tovarăşi de pahar ai victimei. Velici umbla ziua în compania acestora şi obişnuia să înnopteze la domiciliile acestora. Totuşi, cei doi reţinuţi, Marton Arpad, fost angajat în Ministerul Apărării, şi Ion Verşan, fost poliţist, nu au primit încă mandat de reţinere. "S-a reuşit identificarea victimei şi se fac percheziţii şi audieri. Nu avem nici o certitudine că suspecţii sunt autorii infracţiunii", ne-a declarat Ion Braşoveanu, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş. Anchetatorii au declarat pentru Jurnalul Naţional că traseul ultimelor zile de viaţă ale lui Titu Velici a indicat că acesta îşi petrecuse nopţile la domiciliile celor doi suspecţi.

Joi dimineaţă, lucrătorii Serviciului de Investigaţii Criminale din IJP Timiş au descins în apartamentul situat la parterul unui bloc din cartierul Cotu Mic, unde locuieşte Ioan Verşan, în vârstă de 58 de ani, principalul suspect în acest dosar, fost poliţist. Ulterior, poliţiştii au descins şi într-un alt apartament din Lugoj, în apropierea locuinţei fostului poliţist. Proprietarul apartamentului, Marton Arpad, fost angajat al Armatei, se cunoştea cu victima, fiind deseori văzuţi împreună. Ambii suspecţi au negat că ar avea vreo legătură cu omorul, dar că ştiau de dispariţia prietenului lor.

La precheziţiile domiciliare, poliţiştii au descoperit urme de sânge pe pereţi, dar şi într-o vană şi în două ligheane. Deşi există confirmarea că este vorba de sânge, în urma verificării cu substanţe şi aparatură specifice investigaţiilor criminale, mai trebuie dovedit că sângele este al victimei Titu Velici. Acest lucru va fi posibil imediat ce probele vor ajunge în laboratorul criminalistic la poliţiei, la Bucureşti. De la locuinţa fostului poliţist Ion Verşan, criminaliştii au ridicat mai multe cutii conţinând probe care urmează a fi analizate.

Anchetarea şi interogatoriile vor fi deosebit de dificile. Ion Verşan, principalul suspect, a lucrat mai bine de 20 de ani la Poliţia Rutieră din Buziaş şi Lugoj. Celălalt suspect, Marton Arpad, a fost angajat în cadrul Ministerului Apărării vreme de 12 ani. Ambii sunt familiarizaţi cu testările psihologice, dar şi cu tehnici de interviu şi interogatoriu, motiv pentru care investigatorii vor apela la metode legale speciale pentru a obţine declaraţii cât mai obiective şi detaliate de la cei doi.

O altă necunoscută este mobilul acestei crime. Victima şi prietenii săi aveau condiţii de viaţă modeste şi era cunoscuţi ca şi consumatori fervenţi de alcool. Dincolo de aceaste date, nu se cunosc alte detalii care ar putea elucida motivul pentru care Velici a fost omorât şi tranşat. Dificultăţi apar şi în cazul modului de operare. Trunchiul a fost descoperit într-un sac de plastic. Capul şi mâinile îi fuseseră retezate cu ajutorul unui fierăstrău, în vreme ce picioarele păreau tăiate cu un cuţit. Autopsia a fost o adevărată provocare pentru medicii legişti, cărora le-a fost greu să stabilească cu precizie cauza morţii, dat fiind faptul că trunchiul de numai 15 kilograme  nu avea nici măcar organele interne.

Cei doi suspecţi au fost duşi pentru audieri la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş. O decizie privind emiterea unor mandate de reţinere va fi luată de către procurori în cursul serii de joi.

×
Subiecte în articol: crima lugoj