x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Luna de miere in folosul turistilor

Luna de miere in folosul turistilor

de Miruna Mihalcea    |    10 Aug 2005   •   00:00
Luna de miere in folosul turistilor

De la un cap la altul, Litoralul e pregatit sa ofere turistilor conditii de siguranta. Cel putin in ceea ce priveste primul ajutor. Voluntarii de la filialele "Crucii Rosii" din tara sunt de serviciu zilnic, pe plaja.

Din zece-n zece zile se schimba turele. Vine o echipa de la Bucuresti, pleaca alta de la Constanta sau de prin alte judete ale tarii. La Jupiter, de exemplu, i-am gasit pe Floriana Gheorghe si pe Andi Cucoanes, amandoi voluntari si proaspat casatoriti (intre ei!) si care au decis sa-si petreaca un alt fel de luna de miere, ca parte din proiectul "Crucii Rosii".

ACOPERIRE. Voluntarii specializati in acordarea primului ajutor turistilor care dau de necaz pot fi gasiti pe plajele din Mamaia, Olimp, Jupiter, Vama Veche, Mangalia si pe plaja "Modern" din Constanta. In general, echipele sunt formate din cate doi voluntari pentru fiecare statiune pentru ca unul sa poata parasi cortul ca sa acorde primul ajutor, iar celalalt sa ramana la baza si sa acopere orice alta situatie de urgenta. Doar plaja din statiunea Mamaia e impartita in trei zone, care insumeaza un total de opt corturi ale "Crucii Rosii", pentru ca aria de acoperire este supradimensionata.

PRIM AJUTOR. Inainte cu o luna de inceperea sezonului estival, voluntarii au urmat cursuri pentru acordarea primului ajutor, asistati de cadre medicale. Mai mult, tinerii au facut si practica folosind in acest scop manechine. Astfel, voluntarii sunt gata oricand sa faca respiratie gura la gura in lipsa tuburilor de oxigen, pot dezinfecta si pansa o rana si mai ales pastreaza in permanenta legatura cu serviciile de ambulanta din Constanta si Mangalia. Tinerii care presteaza benevol acest tip de activitati pe Litoral nu au voie sa indice un diagnostic probabil si nici sa prescrie vreo medicatie, in consecinta.

CAPETE SPARTE. Cea mai sensibila zona a corpului uman este capul. "Cele mai frecvente sunt cazurile de capete sparte", ne spune Florentina Gheorghe, voluntar din Bucuresti, detasata pentru zece zile pe plaja din Jupiter. Ca de obicei, cauzele atator capete sparte sunt neatentia si mai ales neglijenta. "Tinerii se avanta in apa si au impresia ca sunt mai interesanti si mai viteji daca se-arunca-n cap, in preajma digurilor." Evident ca nu putini sunt aceia care-n loc de apa adanca dau cu "nasul" de bolovani colturosi, alertand voluntarii si salvarile, deopotriva.

SEDINTA DE LUCRU. Toti cei care activeaza pe Litoral sunt cazati in apropierea filialei Constanta a "Crucii Rosii". Voluntarii au condici in care noteaza evidenta tuturor cazurilor inregistrate, iar la sedintele din fiecare dimineata se pun pe tapet toate problemele neprevazute cu care s-au confruntat voluntarii, astfel incat sa fie bine pusi la punct in caz ca vreun incident se repeta. Pornesc apoi fiecare-ncotro, la ora 10:00 se instaleaza in corturile de prim ajutor. Voluntarii bat in retragere abia pe la ora 18:00, cand plajele incep sa se goleasca.

SOARELE, MARE BATAIE DE CAP
Se pare ca turistii nu s-au prea plans de mancare proasta. Voluntarii nu au regasit in condicile lor prea multe cazuri de toxiinfectii alimentare. In schimb, insolatia e la ordinea zilei. Precum si diverse tipuri de iritatii ale pielii, afectiuni specific estivale, care sunt provocate de razele ultraviolete, mai ales in cazul persoanelor cu pielea depigmentata. Unul dintre cele mai grave cazuri a fost un baiat de 14 ani care s-a aruncat in cap, din barca, la apa mica. In rest, majoritatea apeleaza la voluntari pentru taieturi provocate de scoici, arsuri ale pielii si pentru verificarea tensiunii arteriale.

×
Subiecte în articol: observator voluntarii