x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Luni încep evaluările naţionale. Fondul de "protocol" e interzis în mod expres. Ce trebuie să mai ştii despre examen

Luni încep evaluările naţionale. Fondul de "protocol" e interzis în mod expres. Ce trebuie să mai ştii despre examen

de Mediafax    |    24 Iun 2012   •   10:48
Luni încep evaluările naţionale. Fondul de "protocol" e interzis în mod expres. Ce trebuie să mai ştii despre examen

Peste 190.000 de absolventi ai claselor a VIII s-au inscris la evaluarea nationala de anul acesta, care incepe luni, sub supraveghere video, cu proba de limba si literatura romana, notele de la acest examen urmand sa conteze la admiterea in liceu, informeaza Ministerul Educatiei.

Prima proba din cadrul evaluarii nationale pentru elevii de clasa a VIII-a, proba scrisa la limba si literatura romana, se va desfasura luni, 25 iunie, incepand cu ora 9.00.

Potrivit MECTS, la proba de luni au fost inscrisi 190.291 de elevi, care vor sustine examenul in 4.516 unitati de invatamant.

Accesul elevilor in sali este permis cel mai tarziu cu 30 de minute inainte de inceperea probei, respectiv pana la ora 8.30, in fiecare zi in care se desfasoara probele scrise, potrivit Ministerului Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului (MECTS).

Centrul National pentru Evaluare si Examinare (CNEE) a elaborat 10 variante de subiecte, in conformitate cu programa pentru evaluarea nationala la clasa a VIII-a si cu modelul evaluarilor internationale.

Subiectele au un nivel mediu de dificultate si permit rezolvarea in 120 de minute. Extragerea variantei de subiect va avea loc in dimineata zilei de 25 iunie, varianta urmand sa fie transmisa catre cele 1.387 de centre de comunicare, respectiv catre toate inspectoratele scolare judetene.

Dupa finalizarea fiecarei probe scrise a evaluarii nationale, CNEE va publica pe site-ul oficial - subiecte2012.edu.ro, varianta de subiecte extrasa si baremul de evaluare si de notare pentru disciplina corespunzatoare.

Frauda si tentativa de frauda atrag dupa sine eliminarea din sala si acordarea notei 1 la lucrarea respectiva. Supravegherea este asigurata, pentru fiecare sala, de doi asistenti, cadre didactice de alta specializare decat cea corespunzatoare disciplinei la care se sustine proba, proveniti din unitatea de invatamant in care are loc examenul.

Fiecare sala de examen va fi dotata cu camere de supraveghere video, conform ordinului de ministru care prevede obligatia comisiilor judetene de organizare a evaluarii nationale de a asigura camere de supraveghere video functionale in salile de clasa din unitatile de invatamant in care se desfasoara probele.

Salile in care se sustine examenul vor fi, in prealabil, adaptate astfel incat elevii sa fie asezati cate unul in banca, in ordine alfabetica. Pe usa fiecarei sali va fi afisata lista nominala cu elevii, dar si avertismentul prin care se anunta ca este strict interzis accesul cu materiale ajutatoare, mijloace electronice de calcul sau de comunicare.

Profesorii evaluatori sunt cadre didactice avand ca specialitate una din disciplinele care se evalueaza in examen, care nu au rude sau afini pana la gradul al IV-lea printre candidatii care participa la respectiva sesiune a Evaluarii Nationale, selectionati din alte unitati scolare decat cele din care provin candidatii arondati centrelor.

Evaluarea lucrarilor se face cu respectarea stricta a baremului unic de evaluare si de notare, pe baza unui punctaj pe scara 1-100, acordandu-se 90 de puncte pentru raspunsurile corecte si complete si 10 puncte din oficiu. Dupa evaluare, fiecare profesor stabileste nota prin impartirea la 10 a punctajului obtinut de elev, fara rotunjire si o trece pe lucrare.

In cazul in care diferenta dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult un punct, se calculeaza si se trece pe lucrare nota finala, calculata ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori.

MECTS interzice cu desavarsire colectarea sau favorizarea actiunii de colectare a unor fonduri materiale sau banesti de la elevi, de la parintii acestora sau de la orice persoana care are rude in randul elevilor, fonduri care au ca destinatie asigurarea meselor sau a altor beneficii pentru membrii comisiilor din unitatile de invatamant sau din centrele zonale de evaluare.

Evaluarea nationala la clasa a VIII-a va continua marti, 26 iunie, cu proba la limba si literatura materna, si miercuri, 27 iunie, cu proba de matematica. Afisarea primelor rezultate este programata vineri, 29 iunie (pana la ora 14.00). In aceeasi zi, in intervalul orar 14.00-18.00 pot fi depuse contestatiile, care vor fi solutionate in zilele de 30 iunie si 1 iulie. Afisarea rezultatelor finale (dupa contestatii) va avea loc in data de 2 iulie.

Media de admitere in liceu va fi calculata ca medie artimetica dintre media notelor de la evaluare si media generala a anilor de gimnaziu.

×