x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lupul paznic la oi - Braconierii pazesc pestele din Delta

Lupul paznic la oi - Braconierii pazesc pestele din Delta

de Alexandru Nastase    |    30 Sep 2006   •   00:00

Pescarii din Delta Dunarii, cei care au braconat intens pestele din Rezervatie in cursul lui 2006, sunt pusi acum de autoritati sa pazeasca resursa piscicola din zona. Ministerul Agriculturii a emis recent un ordin prin care 104 pescari din localitatile Deltei sunt imputerniciti sa faca paza si control asupra colegilor lor. Fara nici un temei legal. E ca si cum pe o sosea o parte din soferi primesc de la autoritati dreptul de a-i amenda pe ceilalti. Au fost unsi paznici ai resurselor piscicole.

Problemele nu se opresc aici. Aberatia gandita de autoritati in incercarea de a stopa braconajul din Delta - cel mai mare jaf din Rezervatie din 1990 incoace, dupa unele informatii - continua. Ca parodia sa fie completa, trebuie spus ca nici unul dintre pescarii-paznici nu a fost verificat daca are sau nu dosar penal pentru braconaj. Informatiile noastre arata ca sunt in jur de zece persoane cercetate in trecut pentru pescuit ilegal si care acum sunt pusi paznici la oi... Mai mult decat atat, printre paznici sunt si cativa patroni de cherhanale care detin monopolul colectarii pestelui in zonele pe care ar trebui sa le pazeasca de braconieri...

CELE MAI MICI CAPTURI. In 2006, in Delta Dunarii s-au raportat legal doar 1.400 de tone de peste. Este cantitatea cea mai mica de peste inregistrata de cand se fac masuratori de captura. Practic, o cantitate aproape tripla de peste a ajuns pe piata neagra. In 2005, erau aproximativ 4.300 de tone de peste. In 2006 s-au capturat circa 400 de kilometri de plasa monofilament, de patru ori mai mult fata de captura din 2004: 100 de kilometri. (Alexandru Nastase)

×
Subiecte în articol: observator