x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Macovei da vina pe presa si pe procurori

Macovei da vina pe presa si pe procurori

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    14 Feb 2006   •   00:00
Macovei da vina pe presa si pe procurori

Monica Macovei joaca la doua capete pentru a iesi nevinovata in scandalul iscat de esecul extradarii lui Gregorian Bivolaru.
Ea arunca vina pe procurori si presa pentru refuzul Suediei de a ni-l inapoia pe Guru si exonereaza Ministerul Justitiei de orice raspundere. In timp ce dadea publicitatii aceste concluzii, ale propriei inspectii, Macovei cerea in schimb Consiliului Superior al Magistraturii sa amane discutarea publica a raportului intocmit pe aceeasi tema si care contine concluzii nefavorabile ministerului.

STRATEGIE. Monica Macovei a profitat din plin de faptul ca raportul CSM in cazul extradarii lui Bivolaru a ramas pana acum in spatele usilor inchise. Si-a intocmit un raport favorabil, prin propria inspectie, si l-a aruncat "pe piata" cu o zi inainte ca rezultatele verificarilor de la consiliu, nefavorabile ministerului, sa fie discutate public. Concluzia inspectorilor lui Macovei are timp sa fie ingurgitata de opinia publica, pentru ca ministrul Justitiei a solicitat tot ieri CSM-ului sa amane discutarea publica a raportului nefavorabil. Motivul invocat pentru "pasuirea" ceruta este lipsa unor clarificari solicitate Curtii Supreme suedeze, si care sunt inca asteptate.

MJ - NEVINOVAT. Pana cand CSM va ajunge sa discute vreo culpa a Ministerului Justitiei, singura informatie care ajunge astfel la opinia publica este cea venita din raportul inspectorilor lui Macovei. "In cauza de extradare a numitului Gregorian Bivolaru, au fost respectate in totalitate dispozitiile legale interne si internationale in materia extradarii, Ministerul Justitiei anexand cererilor de extradare toate documentele prevazute de lege", se arata in concluziile documentului.

Acelasi raport numeste si vinovati: mass-media si procurorii, printr-o campanie denigratoare urzita impotriva lui Guru.

ACUZE. "Transmiterea de posturile de televiziune a arestarii, precum si campania de presa ce a urmat, bazata pe informatii provenite din ancheta preliminara care au fost transmise deliberat presei cu intentia de a crea un curent de opinie impotriva lui Gregorian Bivolaru; transmiterea catre presa a unei parti din documentatia privind perchezitiile domiciliare si vandalizarea locuintei lui Gregorian Bivolaru", spun inspectorii lui Macovei. Ei amintesc, in sprijin, rapoartele unor ONG-uri ajunse de la minister pe masa judecatorilor suedezi si care reclamau tocmai incalcarea drepturilor lui Guru. Printre nominalizati, la loc de cinste, se afla chiar ONG-ul Monicai Macovei, inainte de a fi ministru, APHADOR-CH.

×
Subiecte în articol: observator macovei