x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MAE anunță noi evacuări ale unor cetățeni români din Sudan

MAE anunță noi evacuări ale unor cetățeni români din Sudan

de Redacția Jurnalul    |    26 Apr 2023   •   09:19
MAE anunță noi evacuări ale unor cetățeni români din Sudan

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România anunță că alți doi cetățeni români au părăsit teritoriul Sudanului în cursul zilei de 24 aprilie cu un zbor de evacuare organizat de către autoritățile suedeze.

Cei doi cetățeni au ajuns în Djibouti, iar MAE, prin misiunile diplomatice și consulare române implicate, a eliberat documente de călătorie pentru ei.

De asemenea, MAE anunță că un cetățean român s-a deplasat pe cont propriu din Sudan în Egipt și a solicitat asistență consulară Ambasadei României la Cairo.

În paralel, au continuat demersurile de identificare a unor mijloace de transport din Djibouti până la destinația finală pentru cetățenii români și rudele lor.

„Astfel, ca urmare a demersurilor ambasadelor României la Atena și la Addis Abeba, opt cetățeni români și un cetățean sudanez, membru de familie, care fuseseră anterior evacuați din Sudan în Djibouti (cu sprijinul autorităților franceze, respectiv suedeze) au părăsit acest stat, la data de 25 aprilie 2023, cu un zbor militar organizat de autoritățile elene cu destinația Atena. MAE acordă sprijinul necesar pentru repatrierea ulterioară în România, prin achiziționarea biletelor de călătorie din Atena spre țară și îndeplinirea tuturor formalităților de tranzit”, a anunțat MAE.

De asemenea, ambasadele României la Addis Abeba și Cairo „mențin în atenție situația altor 14 cetățeni români şi 2 membri de familie, cetățeni sudanezi, și îi sprijină să părăsească pe cale rutieră teritoriul Sudanului și să intre în Republica Arabă Egipt”.

La acest moment, potrivit datelor deținute de Ambasada României la Addis Abeba, în Sudan se mai află 11 cetățeni români și 4 membri de familie (cetățeni sudanezi și egipteni), care au solicitat sprijin în vederea evacuării.

MAE reamintește că, având în vedere deteriorarea situației de securitate, începând cu data 17 aprilie a fost ridicată alerta de călătorie pentru Sudan la nivelul 8 din 9 și recomandă tuturor cetățenilor români care se mai află pe teritoriul Sudanului să părăsească imediat această țară.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: cetateni romani sudan