x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MAE:”Solicitarea PE privind închisorile CIA a fost deja îndeplinită. O anchetă este în desfăşurare”

MAE:”Solicitarea PE privind închisorile CIA a fost deja îndeplinită. O anchetă este în desfăşurare”

11 Oct 2013   •   13:36
MAE:”Solicitarea PE privind închisorile CIA a fost deja îndeplinită. O anchetă este în desfăşurare”

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie prin care cere autorităţilor române declanşarea rapidă a unei anchete "independentă, imparţială, detaliată şi eficientă" privind implicarea României în programul închisorilor CIA.

Ministerul Afacerilor Externe a răspuns vineri într-un comunicat remis presei, explicând că a luat notă de Rezoluţia adoptată la 10 octombrie 2013 de Parlamentul European pe tema presupusei folosiri a unor ţări europene de către CIA pentru transportul şi deţinerea ilegală de prizonieri”.

Ministerul precizează că autorităţile române “nu deţin nici un fel de informaţii din care să rezulte că pe teritoriul României au existat centre de detenţie ale CIA sau că aeroporturile româneşti ar fi fost utilizate de către CIA pentru transportul sau detenţia unor prizonieri suspectaţi de acte de terorism”.

“De asemenea, nu au putut fi produse dovezi legate de cazuri în care persoane sau agenţii străine oficiale au fost implicate, pe teritoriul României, în acţiuni de privare de libertate sau transport ilegal de deţinuţi”, se mai arată în comunicatul remis presei.

Faţă de apelul adresat autorităţilor române în Rezoluţia respectivă de a deschide rapid o anchetă independentă, imparţială, cuprinzătoare şi eficientă, MAE precizează că “aceste măsuri au fost deja luate, solicitarea respectivă fiind deja îndeplinită. În acest sens, o Comisie de anchetă special dedicată verificării alegaţiilor invocate de Rezoluţie a fost instituită de Senatul României în decembrie 2005. Concluziile raportului pe care Comisia de anchetă l-a adoptat în 2008 arată clar că nu au existat baze secrete americane în România”.

Totodată, MAE subliniază că o anchetă judiciară a fost deja declanşată şi este în derulare. “Autorităţile competente întreprind toate demersurile necesare pentru soluţionarea acestei cauze cu deplina respectare a principiilor statului de drept şi a drepturilor omului. Ca membru al comunităţii de valori occidentale, România este profund ataşată statului de drept, instituţiilor democratice, promovării şi apărării drepturilor

omului. În acest spirit a fost abordat dosarul acestor alegaţii de către autorităţile române responsabile”, se arată în încheierea comunicatului.

Parlamentarii europeni au cerut, o dată în plus, instituţiilor UE şi statelor membre să investigheze în detaliu operaţiunile CIA.
Europarlamentarii sunt "foarte dezamăgiţi" de refuzul Comisiei Europene de a răspunde substanţial la recomandările făcute de Parlament în rezoluţia sa din septembrie 2012, adoptată ca urmare a lucrărilor Comisiei temporare privind acuzaţiile de utilizare a statelor europene pentru transportul şi detenţia ilegale de prizonieri. Aceste recomandări sunt reintegrate în rezoluţia adoptată joi. Printre altele, membrii PE cer din nou Comisiei să investigheze dacă regulile UE au fost încălcate de unele ţări prin colaborarea cu CIA.
Parlamentul reiterează şi recomandările sale către Consiliu, cerându-i să facă o declaraţie de recunoaştere a implicării statelor membre în programul CIA.

Rezoluţia are ca adresă 13 state membre: Lituania, România, Polonia, Marea Britanie, Italia, Finlanda, Franţa, Suedia, Belgia, Grecia, Irlanda, Letonia şi Slovacia.

 

×