„Rolul UNESCO pe scena internațională continuă să fie la fel de relevant după aproape 77 de ani de la înființarea Organizației, contribuind în continuare la abordarea noilor provocări la adresa păcii prin facilitarea cooperării în domeniul educației, științei și culturii. Astfel, participarea și contribuția Statelor Unite la buna desfășurare a activității UNESCO este esențială. Prin această decizie a Administrației SUA, un stat membru fondator al Organizației își va relua, după o întrerupere de 6 ani, participarea deplină la activitățile Organizației și ale organismelor sale de lucru”, se arată într-un comunicat al MAE.
Ministerul precizează că demersul Administrației SUA are o semnificație politică majoră și, totodată, practică, prin contribuțiile pe care SUA le va aduce la realizarea unor proiecte și programe de interes major pentru organizație.
Totodată, MAE își exprimă aprecierea pentru eforturile directorului general al UNESCO, Audrey Azoulay, care a pledat constant în ultimii ani în favoarea acestei decizii deosebit de importante.
Pentru transpunerea în practică, formală, a deciziei SUA, România susține organizarea unei sesiuni extraordinare a Conferințe Generale, în luna iulie 2023.
(sursa: Mediafax)