x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Maestrul Johnny Răducanu a murit. Vezi ultimul interviu (VIDEO)

Maestrul Johnny Răducanu a murit. Vezi ultimul interviu (VIDEO)

de Alex Revenco    |    19 Sep 2011   •   08:42
Maestrul Johnny Răducanu a murit. Vezi ultimul interviu (VIDEO)

Johnny Raducanu, cel mai cunoscut muzician de jazz din Romania, a incetat din viata la varsta de 80 de ani. Artistul avea probleme cardiace si diabet.

"In jurul orelor 10.00 a fost inregistrat un apel de urgenta pentru o persoana inconstienta. S-au deplasat doua echipaje la fata locului. Primul echipaj care a sosit a constatat ca este vorba de o persoana cu stop cardiorespirator. S-au inceput manevrele de resuscitare, care au fost continuate de echipajul cu medic. Dupa circa 60 de minute a trebuit, din pacate, a trebuit sa fie constatat decesul pacientului pentru ca acesta nu a raspuns manevrelor de resuscitare", a declarat la Antena3 medicul sef SMURD, Bogdan Oprita.

Muzicianul a murit in garsoniera sa din Bucuresti.

"A murit muzicianul Johnny Raducanu! Dumnezeu sa il odihneasca! La Teatrul National ii incanta pe spectatori cu muzica sa in spectacolul 'Dialoguri si fantezii in jazz' avandu-l ca partener pe Ion Caramitru!", este mesajul postat pe site-ul Teatrului National.

Contrabasist, pianist, compozitor, aranjor si conducator de formatie, Johnny Raducanu s-a nascut pe 1 decembrie 1931, la Braila. Pe numele sau real Raducanu Cretu, Johnny Raducanu s-a nascut intr-o familie de romi cu o traditie muzicala de peste trei sute de ani, de pe timpul lautarului Petre Cretu Solcanu.

Johnny Raducanu s-a remarcat ca un talentat interpret de jazz la contrabas, inca de la 19 ani. A facut studii muzicale la Iasi si Cluj-Napoca, apoi la Conservatorul "Ciprian Porumbescu" din Bucuresti (clasa contrabas, 1953-1956). Indrumator activ al tinerei generatii, Johnny Raducanu este considerat un veteran al muzicii romanesti de jazz.

Johnny Raducanu a cantat cu nume importante ale muzicii si a lansat albume precum "Jazz trio - Seria jazz nr. 4" (1966), "Jazz in tara mea (Jazz in my country)" (1967), "Confesiuni" (1979), "Confesiuni II" (1982), "Confesiuni III – Seria jazz nr. 21" (1986) si "Jazz Made in Romania" (1987).

Jazzman-ul si-a petrecut ultimii ani de viata retras de ochii lumii, dar cu muzica in suflet. Dupa o cariera muzicala de 60 de ani, legendarul Johnny Raducanu s-a retras in garsoniera sa. Prietenii nu l-au vizitat, pentru ca, dupa cum spunea maestrul, au mai ramas doar oamenii rai si lichelele, dintre cei pe care i-a cunoscut. Nici copii nu a regretat ca nu a facut. Sotia sa a murit cu cinci ani inaintea sa.

Acesta este ultimul interviu acordat de maestrul Johnny Raducanu:





Sunt Johnny Raducanu si sustin Miscarea de rezistenta


×
Subiecte în articol: johnny răducanu