x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Maghiarii cer schimbarea datei pentru Ziua Naţională

Maghiarii cer schimbarea datei pentru Ziua Naţională

06 Dec 2010   •   13:10
Maghiarii cer schimbarea datei pentru Ziua Naţională
Sursa foto: Dragos Savu /Jurnalul National
Autorităţile române sunt somate să schimbe Ziua Naţională la o dată în care şi maghiarii să se regăsească. Adunarea delegaţilor Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania a votat, sâmbătă, la Odorheiu Secuiesc, o hotărâre în acest sens.

Potrivit Agerpres, propunerea a fost făcută de preşedintele CNMT Mureş, Jakab Istvan. Acesta a declarat, de la tribuna adunării, că "somează" autorităţile române să mute Ziua Naţională la o dată în care şi maghiarii să se regăsească.

"Având în vedere că maghiarii din România, adică 1,5 milioane de persoane, nu vor avea niciodată motive de sărbătoare pe 1 Decembrie, somăm autorităţile româneşti să mute Ziua Naţională a României la o dată în care atât românii, cât şi maghiarii să se regăsească reciproc", a declarat Jakab Istvan, potrivit antena3.ro.

Anul acesta pe 1 decembrie, vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, a declarat că Ziua Naţională a României este o zi de doliu pentru maghiari. Europarlamentarul consideră că pe 1 decembrie 1918 Ardealul a fost furat Ungariei.

"Această zi pentru noi este o zi de doliu şi nu este de sărbătoarit. (...) Şi noi am putea sărbători într-o oarecare măsură Ziua Naţională a României, dacă am avea ce împărtăşi. Dar nici măcar nu s-au onorat acele promisiuni care au fost incluse în documentul de la Alba Iulia”, a declarat atunci Laszlo Tokes.

×