x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Magistraţii condamnaţi pentru acte de corupţie nu vor mai beneficia de pensie de serviciu

Magistraţii condamnaţi pentru acte de corupţie nu vor mai beneficia de pensie de serviciu

27 Aug 2013   •   20:42
Magistraţii condamnaţi pentru acte de corupţie nu vor mai beneficia de pensie de serviciu

Magistraţii care, ulterior eliberării din funcţie, au fost condamnaţi definitiv pentru o infracţiune de corupţie nu vor beneficia de pensie de serviciu, potrivit unui proiect de lege adoptat marţi de Executiv.

"Astfel, judecătorii, procurorii, magistraţii - asistenţi şi asimilaţii acestora care, ulterior eliberării din funcţie, au fost condamnaţi definitiv pentru o infracţiune de corupţie, o infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie sau în legătură cu acestea, ori pentru o infracţiune de serviciu sau în legătură cu serviciu, comise cu intenţie, nu beneficiază de pensie de serviciu şi nici de indemnizaţia prevăzută la art. 81 din Legea nr. 303/2004. Aceste persoane beneficiază doar de pensia în sistemul public, în condiţiile legii", se arată într-un comunicat transmis de Biroul de presă al Guvernului.

Proiectul de lege completează Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat pe 20 august că plenul CSM a avizat favorabil propunerea de eliminare a pensiei speciale pentru magistraţii care au fost condamnaţi pentru corupţie şi pentru orice alte infracţiuni care aduc atingere prestigiului justiţiei, iar actul normativ se va aplica şi celor care sunt în prezent condamnaţi definitiv.

"Nu se pune problema de o modificare a ceea ce am propus noi, pentru că noi am adus pe masa CSM-ului un text pentru a fi dezbătut. În urma unor dezbateri, au rezultat câteva propuneri tehnice din partea CSM, care vor fi însuşite de MJ şi am convenit asupra acestor categorii de infracţiuni în domeniul de aplicare a legii. Am stabilit, de asemenea, că această lege din momentul în care va intra în vigoare se va aplica şi celor care au fost condamnaţi până acum pentru fapte de corupţie şi vor pierde această pensie imediat ce legea va intra în vigoare", a afirmat Cazanciuc.

El a arătat că nu se pune problema de retroactivitate a legii, deoarece aceasta poate dispune doar pentru viitor.

×