x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MAI: Bani pentru plimbări da, pentru sinistraţi ba!

MAI: Bani pentru plimbări da, pentru sinistraţi ba!

de Mara Raducanu    |    14 Feb 2012   •   21:00
MAI: Bani pentru plimbări da, pentru sinistraţi ba!

Gabriel Berca, noul ministru de In­terne, pare sa duca mai departe po­litica lui Traian Igas. Ceva de ge­nul 'nu avem, nu sunt fonduri, nu ne permitem sa cheltuim, stam cam prost cu bugetul'. Cel putin, asa a sustinut ministrul Berca in ca­drul conferintelor facute pe tema des­zapezirilor, atunci cand s-a pus pro­blema ajutoarelor in zonele afec­tate.

'Nu stiu in ce masura vom putea sprijini, dar sper sa pu­tem, localitatile afectate. Sa nu isi inchipuie cineva ca aceste sume nu vor fi monitorizate la modul cum se cheltuiesc. Romania nu isi mai permite sa cheltuiasca bani ana­poda', a declarat taios noul boss de la Interne. Daca pentru des­zapezirea unor oameni, multi ba­trani, bolnavi si blocati in case ne mai gandim daca exista sau nu fondu­ri, iata ca totusi – cu putina bunavointa – s-ar mai gasi cate ceva... Problema se schimba radical cand vorbim despre interesul si confortul mai marilor de la Interne.

Mai exact, fie viscolul cat de mare, conducerea MAI nu a uitat priori­ta­tile de pe ordinea de zi: de­ma­rarea unei proceduri de achizitii pentru biletele de avion pe care ofi­cialii ministerului sa le folo­seas­ca in urmatorii doi ani. Referitor la aceste plimbari prin tarile calde, cei de la Interne sustin cu mana pe inima ca nici nu se pune proble­ma despre destinatii exotice si cos­tisitoare gen Dubai, Miami, Brazi­lia, Toronto, Buenos Aires, Melbourne.

Dimpotriva, lunga lista de destinatii este facuta dupa indelungi consultari cu toate structurile ministerului, prioritare fiind deplasarile sau misiunile politie­nes­ti, participari ale conducerii MAI la reuniuni la nivel inalt. Acordul are o valoare maxima de 1,3 milioane euro, fara a fi insa ob­li­gatorie cheltuirea sumei si trebuie facut o data la doi ani. 'Acordul creeaza, astfel, posibilitatea de a accesa, in baza protocoalelor sta­bi­lite, achizitia de bilete pentru efec­tuarea de curse, si nu obligatia in­stitutiei de a folosi sau efectua integral deplasari in limita maxima amintita anterior.

Estimarea este efectuata potrivit planurilor de relatii internationale intocmite la nivelul structurile Ministerului Administratiei si Internelor si este vorba de deplasari sau misiuni politienesti, participari ale conducerii MAI la reuniuni la nivel inalt (Consilii JAI, intruniri pe linie Schengen, intalniri ministeriale bi­la­terale). Estimarile initiale au fost facute astfel incat sa acopere o plaja cat mai mare de destinatii, urmand ca, atunci cand se incheie un contract subsecvent, institutia noas­tra sa solicite destinatii ferme si nu cele estimate in acordul ca­dru', mai precizeaza MAI care nu uita sa adauge ca in 2010 si 2011, ca reprezentantii ministerului puteau sa se plimbe prin lume de 1 milion de euro, dar nu au facut-o decat de aproximativ 400 de mii de euro.

×
Subiecte în articol: observator