x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mai putini soldatI americani in Irak

Mai putini soldatI americani in Irak

09 Aug 2004   •   00:00

John Kerry (foto), candidatul democratilor americani la Presedintia SUA, a declarat sambata ca va "reduce semnificativ" prezenta trupelor americane in Irak, in termen de un an, daca va fi ales presedinte.

Senatorul democrat a declarat, intr-un interviu pentru postul de radio NPR, citat de AFP, ca spera ca alegerea sa sa schimbe situatia din Irak in materie de securitate, lucru care ar putea permite retragerea militarilor americani.

Kerry apreciaza ca daca Statele Unite vor reusi sa convinga alte state sa se implice in antrenarea mai rapida a trupelor, irakienii vor putea prelua mai multe atributii in domeniul securitatii.

CRITIC. Candidatul democratilor crede ca actualul presedinte, republicanul George W. Bush, "s-a grabit sa declanseze razboiul fara a elabora planuri pentru instituirea pacii si i-a lasat de-o parte pe aliatii SUA".

Dupa parerea sa, "SUA si-au pierdut credibilitatea pe plan mondial" si, in plus, "au platit un pret foarte mare, constand in vietile tinerilor si in sumele platite din banii contribuabililor".

Candidatul democrat doreste suplimentarea fortelor armate cu 40.000 de militari, dar nu pentru Irak, ci pentru onorarea altor obligatii in lume, cum ar fi Coreea de Nord, Bosnia si Kosovo. (Marina Constantinoiu)

×
Subiecte în articol: observator