Dupa mai multe amanari, Camera Deputatilor a adoptat ieri legea privind gestionarea cainilor fara stapan cu 168 de voturi pentru, 111 impotriva si 14 abtineri, dand astfel unda verde eutanasierii maidanezilor. Opozitia a incercat din nou sa amane votul final asupra acestui proiect de lege si sa-l intoarca la Comisia de administratie, dar propunerea deputatului PSD Aura Vasile a fost respinsa. La votul final, aproximativ o suta de persoane reprezentand organizatii de protectie a animalelor au venit la Parlament si au stat la lojele destinate invitatilor, cei mai multi fiind coordonati de fostul senator Marius Marinescu. Dupa ce legea a fost adoptata, mai multe persoane care au asistat la vot au izbucnit in plans in momentul in care legea a fost adoptata si au strigat: "Ucigasilor!" sau "Rusine sa va fie!".
Proiectul de lege prevede ca eutanasierea cainilor fara stapan se va putea realiza dupa ce autoritatile locale consulta populatia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunari de cartier. Consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucuresti au obligatia de a infiinta in functie de necesitati, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a actului normativ, servicii specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan. De asemenea, consiliile locale, respectiv Consiliul General al Capitalei, au obligatia de a amenaja si de a suplimenta din fonduri proprii in functie de necesitati adaposturile publice pentru caini. Cainii vor fi cazati timp de 30 de zile in adaposturile infiintate de consilii, cu exceptia celor revendicati de proprietari.
"In situatia in care dupa expirarea termenului de cazare cainii nu au fost revendicati sau adoptati, acestia pot fi pastrati in adaposturi, returnati in teritoriu, eutanasiati sau o combinatie a acestora, conform hotararii consiliilor locale, respectiv CGMB, dupa consultarea populatiei din raza unitatii administrativ-teritoriale respective", se arata in proiect. Proprietarul va suporta contravaloarea cheltuielilor de intretinere in cuantumul stabilit prin hotarare de consiliul local. In cazul cainilor nerevendicati se prevede posibilitatea adoptarii acestora in termen de sapte zile de catre persoane fizice, juridice sau de centrele de adoptie infiintate de organizatiile si fundatiile pentru protectia animalelor.
Pentru adoptarea cainilor din adaposturi trebuie indeplinite o serie de conditii, precum: prezentarea dovezii spatiului cu conditii corespunzatoare de crestere si adapostire, prezentarea dovezii resurselor materiale necesare pentru intretinere, prezentarea acordului asociatiei de proprietari sau vecinilor in cazul adoptarii a mai mult de doi caini, achitarea unei taxe stabilite de Consiliul Local, inregistrarea imediat dupa adoptie a cainelui in Registrul de evidenta a cainilor cu stapan. De asemenea, proprietarii au obligatia identificarii acestora prin microcipare sau alt mijloc.
Cainii cu varsta de pana la 5 luni vor ramane in adaposturi pana la revendicare sau adoptie, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 12 luni. Proiectul de lege mai stipuleaza ca, dupa examinarea de catre medicul veterinar, cainii fara stapan grav bolnavi, incurabili, irecuperabili sau agresivi si carora nu le pot fi identificati apartinatorii se eutanasiaza in termen de trei zile lucratoare. Revendicarea, adoptarea si returnarea cainilor in teritoriu se va face numai dupa ce acestia au fost consultati de medicul veterinar de libera practica, deparazitati, vaccinati antirabic, sterilizati si identificati prin microcipare sau alt mijloc de identificare stabilit de Autoritatea Nationala Sanitara, Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. Camera Deputatilor este for decizional in cazul acestui proiect de lege, care a fost adoptat si de Senat in 2007, urmand ca actul normativ sa mearga la promulgare.
Dan Puric acuza "crima autorizata"
"Este clar ca e un lucru nenormal, dar in acelasi timp reflecta primitivismul celor care ne conduc – este un fel de hartiuta de turnesol – care nu stiu decat solutii finale. Se putea gasi dupa atatia ani de zile o solutie civilizata, dar cum suntem condusi de oameni total necivilizati si de o anumita categorie, este normal ca ei sa voteze asa ceva", a spus ieri la RFI actorul Dan Puric. El sustine ca nu este un tip "hiper-ecologic sau luat pe dimensiuni din astea de manea sentimentala", insa in cazul de fata este vorba doar despre civilizatie, dand exemplu: "In Anglia, cand e un caine care traverseaza strada, se face ambuteiaj. In Romania se face praf!". "Este si un exemplu prost, si asa avem tot felul de soferi pe jeepane care calca toti cainii pe autostrazile romanesti, cand vine un strain din «afara» e pur si simplu oripilat de asa ceva", afirma actorul. El sustine ca parlamentarii puteau gasi o solutie "civilizata" la problema cainilor maidanezi: "De fapt, este reflexul lor. S-ar putea face un studiu de antropologie. Astia sunt ei si nu folosesc cuvantul de autoritati locale, ci tot asa, un fel de subspecii locale, care vor trece la aceasta crima autorizata! Se putea gasi o solutie civilizata, dar daca ei atata stiu sa faca dupa 20 de ani! Ma mir ca nu o vor aplica si asupra populatiei!".
Igas se bucura
Ministrul de Interne, Traian Igas, a salutat votul deputatilor pe Legea privind cainii comunitari, sustinand ca de-a lungul timpului alesi locali au cerut legiferarea situatiei maidanezilor care au impanzit strazile localitatilor tarii, punand in pericol sanatatea oamenilor. "De-a lungul timpului, nu putini au fost alesii locali care au solicitat legiferarea situatiei cainilor vagabonzi care au impanzit strazile localitatilor tarii, punand in pericol sanatatea oamenilor si chiar viata acestora. Asadar, ii felicit inca o data pe deputati pentru ca au adoptat o lege necesara pentru o societate civilizata", a declarat Igas.
Udrea se da iubitoare de animale
Intr-o postare recenta pe blog, ministrul Elena Udrea nota ca eutanasierea este ultima varianta pentru rezolvarea problemei cainilor fara stapan. Realitatea este cu totul alta. "In acest moment, exista, poate pentru prima data dupa 1990, suficienta vointa politica la nivel parlamentar pentru a impune o solutie legislativa care sa forteze, intr-adevar, primariile sa rezolve aceasta problema spinoasa", scrie Udrea pe blog. Udrea mai scrie ca de la ultima eutanasiere a cainilor de pe strada, realizata acum noua ani de primarul Capitalei Traian Basescu, nu s-a mai facut nimic in acest sens. Mai mult, Udrea a acuzat ONG-urile care militeaza pentru apararea drepturilor animalelor ca, daca legea de eutanasiere a cainilor maidanezi se aproba, acestea raman fara obiectul muncii. "Daca nu mai exista maidanezi pe strazi, nu mai sunt ONG-uri care sa militeze pentru drepturile acestora! Deci, este evident ca ONG-urile vor face tot posibilul pentru a pastra problema vie, ca ele sa se poata finanta in continuare", mai nota Udrea. De asemenea, Udrea a scris ca va adopta cativa maidanezi atunci cand se va pune problema ridicarii cainilor de pe strada. (Elena Stan)
"Hingherii s-au strans la PDL"
Europarlamentarul Vadim Tudor a criticat in termeni duri aceasta decizie, afirmand ca "lumea va pune mana pe par" in momentul in care hingherii vor lua cainii de pe strazi. "Ne rugam lui Dumnezeu sa-i ia gatul lui Basescu. E o bestie. Mai intai omoara cainii, apoi vor trece sa omoare si oamenii. S-au strans toti hingherii din tara asta intr-un singur partid, in PDL. Basescu e oricum cu un picior in groapa. Deplang soarta acestei tari, care a incaput pe mana unor golani si curve. O sa sesizam Curtea Constitutionala, sunt mai multi iubitori de caini decat cei care vor sa ii omoare", a declarat Vadim Turor pentru realitatea.net.