x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mămăligă şi ciuperci pentru promovarea Parângului

Mămăligă şi ciuperci pentru promovarea Parângului

12 Aug 2009   •   00:00

Mai multe asociaţii neguvernamentale, cabanieri şi membri ai Serviciului Salvamont Petroşani vor organiza, sâmbătă, 15 august, de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, o nedeie tradiţională în Masivul Parâng. Scopul acestei manifestări îl reprezintă promovarea potenţialului turistic al zonei.



"Cei care ne vor vizita vor putea să guste din reţeta specială de ciuperci cu mămăligă pe care o cunosc doar salvamontiştii din Parâng. Vor fi organizate foarte multe evenimente - de la prezentarea unor obiceiuri tradiţionale momârlanilor, până la bucătăria care se practică în această zonă montană",  şeful Salvamont Petroşani, Dumitru Bârlida, citat de Agerpres. Nedeia va avea loc în imediata apropiere a troiţei care a fost ridicată în staţiunea Parâng. Aici vor fi prezentate obiceiurile momârlanilor din Valea Jiului, dansurile populare, muzica şi reţetele culinare tradiţionale.

Turiştii vor avea ocazia să se bucure de mâncărurile preparate chiar în faţa lor, la o stână amenajată special pentru acest eveniment. Din meniu vor face parte, printre altele, balmoşul cu brânză, varza cu carne de oaie sau berbecuţul la proţap. Nedeia (o petrecere câmpenească populară de origine pastorală organizată de obicei cu prilejul unei sărbători sau al unui hram, conform DEX - n.r.) se află la a III-a ediţie, fiind deja inclusă în calendarul manifestărilor tradiţionale din Valea Jiului.

×
Subiecte în articol: observator