După ce luni s-a anunţat, de la sediul PDL, că ministrul Muncii, Ioan Botiş (foto), a fost mandatat să implementeze reducerea concediului maternal la 12 luni, ieri au venit retractările. Pe de o parte, femeile din conducerea partidului susţin că nu l-a mandatat nimeni pe ministru să ia vreo măsură, iar pe de altă parte, colegii de guvernare de la UDMR şi UNPR susţin că nu sunt de acord cu reducerea concediului de maternitate.
Preşedinta organizaţiei de femei a PDL, Sulfina Barbu, spune că ministrul Ioan Botiş nu a fost mandatat de partid să ia măsura înjumătăţirii concediului maternal. “Vreau să fac o corecţie: domnul ministru a făcut acest anunţ şi a spus că este o propunere a ministerului. Am avut o primă discuţie pe această temă, ieri, în Biroul Permanent Naţional. Nu l-a mandatat nimeni pe domnul ministru să facă lucrul acesta. (...) Nu a fost mandatat domnul ministru să ia această măsură, ci a fost mandatat să vină în faţa grupurilor parlamentare şi să ne prezinte calculele şi studiile de impact, pe care dumnealui le are”, a explicat Sulfina Barbu, într-un interviu la RFI. Sulfina Barbu spune că reducerea concediului maternal la un an nu este o soluţie viabilă şi nu crede că o mamă trebuie obligată să revină la muncă după 12 luni.
“În BPN categoric nu s-a stabilit nimic. Nu s-a luat o decizie. Domnul prim-ministru a spus că ministrul Muncii trebuie să ne prezinte variantele de lucru şi că noi, cei care avem un alt punct de vedere, să ne întâlnim să vedem care sunt argumentele şi în funcţie de argumentele oferite de negocierile din cadrul coaliţiei să luăm o decizie. Cred că o decizie atât de dură cu astfel de consecinţe trebuie discutată în primul rând în coaliţie. Dacă nu s-a făcut lucrul acesta, este o eroare strategică şi sper ca în cel mai scurt timp PDL să convoace şi partenerii de coaliţie pentru discuţii”, a afirmat la rândul său vicepreşedintele PDL Raluca Turcan. Ea a arătat că, din punct de vedere politic, “este periculos, dacă nu greşit, să se abordeze un astfel de subiect public fără să fi tatonat întâi variantele de lucru în cadrul coaliţiei”.
Pe de altă parte, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat că nu este un lucru “deloc condamnabil” faptul că, în acest moment, Guvernul se gândeşte la o “formulă de bonus” pentru părinţii, în special mamele, care optează să se întoarcă la locul de muncă după doar un an de concediu pentru creşterea copilului. Menţionând că răspunde în primul rând ca sociolog, Anastase a afirmat că există multe statistici care relevă dorinţa femeilor de a reveni la locul de muncă după o anumită perioadă de timp, în general după şase luni de la naştere. Ea a susţinut că părinţii care doresc să revină la locul de muncă trebuie să fie încurajaţi şi trebuie să aibă, pe de altă parte, posibilitatea de a beneficia de o îngrijire adecvată pentru copiii lor.
Vicepreşedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat ieri că Uniunea nu este de acord cu înjumătăţirea perioadei concediului post-natal şi că mâine dimineaţă va propune în coaliţie reducerea sumei maxime de 3.400 de lei care se acordă în acest scop. “Sunt destul de ferm aici, nu suntem de acord cu reducerea concediului maternal şi am spus-o şi la discuţia din coaliţie de ieri (luni – n.r.). Suntem de acord ca să analizăm, pentru că avem nevoie de bani, am înţeles că este o problemă în ceea ce priveşte bugetul asigurărilor. Suntem de acord să analizăm, în momentul de faţă maximul e 3.400 de lei, să reducem puţin aici, să fie să fie mai mulţi bani, dar nu suntem de acord cu reducerea de la doi ani la un an şi trebuie să dăm posibilitatea acelor mame care doresc să se întoarcă la locul muncă, să aibă această posibilitate după o anumită perioadă, jumătate de an sau analizăm după cât timp după naştere şi, da, să primească un anumit cuantum, circa 500 de lei, dacă se întorc la lucru”, a spus László Borbély. La rândul său, preşedintele UNPR, Marian Sârbu, a declarat că durata de acordare a indemnizaţiei pentru mame nu ar trebui modificată şi că partidul său doreşte o discuţie “mult mai aplicată” în Coaliţie, pentru a se vedea dacă pot fi luaţi bani de la alt capitol, astfel încât măsura să fie păstrată.
Convocat ieri la o discuţie cu parlamentarii PDL, ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat la finalul întâlnirii că “vrem să stimulăm investiţiile în creşe şi avem o variantă de lucru pe Legea educaţiei legată de cupoanele de creşă. Sunt variante pe care le vom prezenta săptămâna viitoare îmbunătăţite. Prima variantă şi cea pe care o susţin este reducerea perioadei de acordare a indemnizaţiei la 12 luni şi acordarea de stimulente pentru întoarcerea la locuri de muncă în valoare de 500 de lei în fiecare lună şi, în plus, rămâne alocaţia de 200 de lei şi vrem să venim cu acel cupon de creşă”.
A doua şi a treia variantă prevăd ca mamele să beneficieze timp de 24 de luni de indemnizaţie, dar aceasta să fie plafonată la 1.000 de lei sau la 1.500 de lei, iar bonusul pentru întoarcerea la serviciu mai devreme să fie de 100 de lei lunar.