x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mana de lucru - Italia are nevoie de romani

Mana de lucru - Italia are nevoie de romani

24 Aug 2004   •   00:00

Daca Guvernul italian nu este de acord cu cererea angajatorilor de a suplimenta numarul de imigranti, merele din Trentino, capsunele din Veronese si tutunul din Umbria si Toscana ar putea sa ramana neculese in toamna aceasta, scrie publicatia Corriere della Sera.

ANA ILIE

In Italia se duce o adevarata lupta intre cei care vor mai multi muncitori pentru a-si strange recolta si cei care sustin ca tara are suficienti imigranti care fac pro-bleme. Agricultura nu este singurul sector al economiei italiene care are nevoie de mana de lucru provenind din estul Europei: industria si serviciile de asistenta medicala au nevoie de mai mult de 200.000 de muncitori.

Angajatorii sustin ca in agricultura lucreaza 90.000 de muncitori straini, cam 10% din totalul mainii de lucru. Problema fermierilor este ca au epuizat inca din luna mai cotele de permise de munca pentru straini, si recolta de toamna este in pericol de a ramane pe campuri. Nici in regiunea Veneto, capitala imigrantilor veniti la munca in Italia, lucrurile nu stau bine. Daca industria din zona a cerut, pentru anul 2004, permise de munca pentru 16.000 de straini, guvernul nu a dat unda verde decat pentru 2.200.

O tot mai mare cautare o au femeile care au grija de batrani. Giancarlo Perego, responsabil de problemele de imigratie la societatea Caritas, povesteste, dupa o calatorie de 20 de zile in Romania, ca cererea pentru ingrijitoare este din ce in ce mai mare si sunt sute de familii italiene care nu au in grija cui sa isi lase rudele in varsta.

×
Subiecte în articol: observator