x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Managerul Spitalului de Psihiatrie Socola, REŢINUT de DNA pentru 24 de ore

Managerul Spitalului de Psihiatrie Socola, REŢINUT de DNA pentru 24 de ore

01 Apr 2015   •   10:46
Managerul Spitalului de Psihiatrie Socola, REŢINUT de DNA pentru 24 de ore

Managerul Spitalului de Neuropsihiatrie Socola din Iași, medicul Lucian Burlea, a fost reținut, noaptea trecută, pentru 24 de ore, după ce marți dimineață a fost luat din biroul său și dus la audieri la Direcția Națională Anticorupție.

Potrivit unui comunicat al DNA, Lucian Burlea este acuzat de abuz în serviciu și fals intelectual într-un dosar care a vizat angajarea ilegală a unui bărbat care nu se afla în țară.

"În perioada 29 - 30 aprilie 2014, inculpatul Burlea Ștefan-Lucian, împreună cu inculpații Popa Iulian Sebastian și Medvichi Adriana, în calitate de președinte respectiv membri ai comisiei, și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu privind organizarea și desfășurarea unui concurs în vederea ocupării unui post de referent în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola. Prin aceasta s-a produs o vătămare a intereselor legitime ale unității medicale, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru persoana admisă, care nici măcar nu a participat efectiv la concursul organizat în vederea ocupării postului, fiind plecată în străinătate.

În continuare, comisia de examinare a semnat un proces verbal și mai multe anexe, prin care se atesta, în fals, faptul că persoana înscrisă la concurs a fost declarată “admis”, inclusiv la proba interviului care s-a susținut în fața membrilor comisiei de examinare.

Ulterior, inculpatul Burlea Ștefan-Lucian a semnat contractul individual de muncă, încheiat între unitatea spitalicească și persoana câștigătoare a concursului.

De precizat este faptul că, anterior organizării concursului, inculpatul Popa Iulian Sebastian a pretins și a primit de la inculpata Deaconița Alina-Gabriela, soția candidatului declarat “admis”, suma de 8.000 de lei, exclusiv pentru un alt funcționar cu putere de decizie din cadrul comisiei de examinare (fără a reține o parte din bani pentru sine), promițând că va rezolva tot ce era necesar privind angajarea soțului cumpărătoarei de influență. După sesizarea organelor judiciare și după efectuarea unor activități procedurale la sediul Spitalului de Psihiatrie Socola Iași, inculpatul Popa Iulian Sebastian a returnat suma de bani respectivă.

În același context, inculpata Deaconița Alina-Gabriela a întocmit și depus în fals cererea de participare la concurs a soțului său, plecat în străinătate.

Totodată, inculpata a întocmit în fals și lucrarea de concurs a soțului său, la instigarea inculpatului Popa Iulian Sebastian care a depus documentul respectiv în cadrul probei scrise.
În luna mai 2014, pentru a acoperi lipsa de la locul de muncă a persoanei câștigătoare a concursului, inculpatul Burlea Ștefan-Lucian a dispus, printr-o decizie nedatată, suspendarea contractului de muncă pe o perioadă de 4 luni, începând cu data de 12 mai 2014, obținându-se astfel, un folos necuvenit pentru persoana respectivă, constând în durata angajării ce constituie vechime în muncă și, respectiv, un folos patrimonial reprezentat de contravaloarea bonurilor de masă cuvenite, ca urmare a faptului că acesta a rămas în continuare angajat al unității spitalicești.

Cererea de concediu fără plată a fost întocmită de către inculpata Deaconița Alina-Gabriela, în numele soțului său, la instigarea inculpatului Popa Iulian Sebastian, acesta din urmă fiind și cel care a depus documentul respectiv la Serviciul Resurse Umane.

În același sens, inculpatul Popa Iulian Sebastian a întocmit ordine de serviciu prin care atesta situația nereală că persoana respectivă fusese trimisă, în interes de serviciu, la o secție externă a spitalului.

În luna septembrie 2014, în condițiile în care, era cunoscut faptul că se declanșase o anchetă penală legată de organizarea acestui concurs și pentru a nu crea suspiciuni față de îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu, inculpatul Burlea Ștefan-Lucian a dispus cercetarea disciplinară a angajatului său, soțul inculpatei Deaconița Alina-Gabriela, pe motiv că acesta din urmă nu s-a prezentat niciodată la serviciu, activitate urmată, ulterior, de desfacerea contractului de muncă", se mai arată în comunicat.

×
Subiecte în articol: Lucian Burlea socola psihiatrie socola