x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Manţog aşteaptă verdictul în dosarul de corupţie

Manţog aşteaptă verdictul în dosarul de corupţie

de Gabriela Mladin    |    Dan Tomozei    |    26 Mar 2010   •   00:00

Zi grea pentru liderul PD-L Gorj, Ionel Manţog, la Tribunalul Sibiu, unde judecătorii au decis să ia în pronunţare dosarul în care politicianul este acuzat de fapte de corupţie. L-au lăsat, totuşi, sub tensiune până miercuri, 31 martie, când va fi dat verdictul. Şi la ultimul termen de judecată avocaţii lui Manţog şi ai fostului director de la Compania Naţională a Lignitului Oltenia, Ion Vulpe, au încercat să mai amâne judecarea pe fond a cauzei prin invocarea excepţiilor de neconstituţionalitate.


Liderul PD-L Gorj, Ionel Manţog, director economic al Complexului Energetic Turceni, a dat ochii din nou cu judecătorii Tribunalului Sibiu, termen la care magistraţii au decis să ia în pronunţare dosarul. Pentru amânarea verdictului avocaţii inculpaţilor au solicitat suspendarea cauzei, invocând excepţii de neconstituţionalitate. Printre ele, dreptul la muncă al celor doi inculpaţi, excepţie care a stârnit zâmbete în sala de judecată.

Avocatul liderului PD-L Gorj, Ionel Manţog, a cerut judecătorilor suspendarea cauzei pentru articolele 16 al. 1 şi 3,  31, 41 şi 45 din Constituţia României care i-ar asigura lui Manţog egalitatea în drepturi fără discriminare, dreptul la muncă, accesul la informaţii de interes public, accesul la activităţi economice. Toate aceste articole au fost puse în opoziţie cu articolele 12 a şi b din Legea 78/2000 privind fapte de corupţie.

Acelaşi lucru a solicitat şi avocatul lui Ion Vulpe care a declarat în apărarea clientului său că "DNA a făcut un exces de zel în acest caz motiv pentru care sunt de discutat aceste aspect de neconstituţionalitate".
În final, instanţa a decis să ia cauza în pronunţare, dar să amâne verdictul pentru data de 31 martie, dată până la care ca fi analizată şi excepţiile invocate de avocaţi.


TERGIVERSĂRI ŞI PRESCRIERI!
Din 2006, Manţog şi Vulpe au încercat, prin avocaţii săi, să amâna judecarea cauzei de nenumărate ori, învocând numeroase excepţii de neconstituţionalitate. Peste 40 de amânări au avut loc în acest dosar, fără a se obţine un verdict. Multe dintre acuzaţiile aduse de procurorii anticorupţie au fost prescrise, tocmai pentru nesoluţionarea în timp a procesului. Au rămas, totuşi, câteva infracţiuni care sunt în vigoare, de altfel cele mai grave, pentru care magistraţii din Sibiu trebuie să ia o decizie.

Ionel Manţog, în calitate de director economic la CNLO şi Ion Vulpe, director general al companiei de cărbune, au fost puşi sub acuzare, în 2006, de procurorii anticorupţie din Târgu-Jiu pentru că s-au folosit de informaţii secrete din cadrul companiei statului pentru a-şi construi vile de lux în Târgu-Jiu. Aflând locurile în care se vor extinde carierele de cărbune, au cumpărat locuri de teren şi case, pentru ca apoi să fie despăgubiţi chiar de compania pe care o conduceau. Negocierile strămutării s-au efectuat între ei, astfel încât, valoarea obţinută pentru despăgubiri din bani publici, a fost cu mult mai mare decât la alte persoane strămutate din zonă.

DNA a considerat că toată afacerea pusă la cale de cei doi directori a fost una ilegală şi a sesizat instanţa de judecată. Miercuri, 31 martie, se va afla dacă Manţog şi Vulpe vor fi sau nu condamnaţi pentru faptele lor. 

×
Subiecte în articol: observator