"Cine n-are Covei, să-şi cumpere!”, aşa circă o vorbă prin rândul anchetatorilor care cunosc manevrele făcute în aşa fel încât vinovatul să devină o victimă. Pentru că aşa se poate considera din acest moment inculpatul, până de curând, Manţog în dosarul accidentului pe care l-a produs anul trecut în Câlnic. Este o victimă mediatică şi asta pentru că şoferul Manţog care a intrat în plin în ambulanţa care transporta un bolnav, a fost pe prima pagină a ziarelor.
"Victima” Manţog a obţinut, de curând, o hotărâre prin care nu I se reţine niciun pic de vinovăţie în acest dosar. Celeritatea cu care s-a judecat cauza, arată reaua credinţă a judecătorilor în privinţa altor dosare pe care le ţin an de zile pe rolul instanţelor. Şi ca o comparaţie, chiar un alt dosar de-al democrat-liberalului Manţog care se judecă încă din 2006, iar judecătorii nu au pronunţat niciun verdict.
Spălarea lui Manţog!
Povestea începe în noiembrie 2009 când, aflându-se la volanul unui BMW şi circulând cu o viteză de peste o sută la oră, Ionel Manţog a intrat pe contrasens, pe drumul care face legătura între Motru şi Târgu-Jiu, în dreptul localităţii Câlnic şi a izbit în plin o ambulanţă aflată în misiune. În urma impactului, a murit pacientul din ambulanţă, iar soţia acestuia şi asistentul medical din salvare au suferit leziuni grave.
Dosarul accidentului a fost judecat fulger de magistraţii Judecătoriei Târgu-Jiu, colegii, de altfel, ai soţiei lui Manţog.
După o anchetă destul de repede finalizată de procurorul craiovean, Gheorghe Covei, având în vedere complexitatea cauzei şi expertizele dispuse, dosarul accidentului produs de Manţog este trimis de la Curtea de Apel Craiova la Judecătoria Târgu-Jiu în data de 10 noiembrie 2010. În această cauză, procurorul Covei a avut grijă să stabilească faptul că pacientul din ambulanţă, Constantin Frăţilă, a murit de moarte bună, nu pentru că Manţog ar fi intrat cu viteza de peste 100 de kilometri la oră în salvarea care-l transporta la spital. De ce a făcut acest lucru Covei? Infracţiunea pe care Parchetul ar fi reţinut-o, respectiv de omor din culpă, nu mai prevede împăcarea părţilor, iar Manţog ar fi primit pedepasa cu închisoarea. Ca să nu rişte o eventuală condamnarea din partea judecătorilor, procurorul Covei, a învârtit ancheta în aşa fel încât a reieşit că bolnavul din salvare murise înainte de a intra BMW-ul condus de Manţog în ambulanţă. Pentru că rudele nu s-au opus acestei constatări "geniale” a procurorului Covei, având în vedere că au şi recunoscut că au primit bani de la Manţog, dosarul a fost trimis în judecată doar cu acuzaţia de vătămare corporală din culpă, pentru "schilodirea” asistentului de pe ambulanţă, Dumitru Vîlceanu. Şi aici, "asul” din mâneca lui Manţog era pregătit de procurorul Covei. Aşa cum cotidianul Gorjeanul a evidenţiat acest lucru, în 25 octombrie 2010 în legislaţia din România a intervenit o prevedere salvatoare pentru "vitezomanul” Manţog. În cazul în care părţile se împacă, acuzaţiile sunt retrase. Exact acest lucru s-a şi întâmplat!
Când vrea Manţog un dosar se judecă în două termene!
Revenind la celeritatea cu care s-a judecat acest dosar, în 10 noiembrie 2010, procurorul Covei dă drumul dosarului la Judecătoria Târgu-Jiu, doar cu acuzaţia de vătămare corporală. În aceeaşi zi, de 10 noiembrie 2010, judecătorii de Târgu-Jiu fixează ca prin termen de judecată data de 15 noiembrie 2010, adică peste 5 zile. La această dată, Manţog are grijă să ceară judecătorilor dreptul de a conduce din nou, care-I fusese suspendat până atunci şi prelungit prin dovezi. Evident, judecătorii îi admit cererea şi dispun un alt termen de judecată peste alte două săptămâni, pe 30 noiembrie, când pronunţă şi sentinţa în acest dosar. Nicio lipsă de procedură, nicio amânare pentru alte motive.
Sentinţa!
În 30 noiembrie, judecătorii din Târgu-Jiu iau act de încetarea procesului penal faţă de Manţog,l întrucât părţile s-au împăcat. Asta înseamnă că Manţog s-a "spălat” pe mâini în această cauză, chiar dacă la figurat vorbind, are mâinile pătate de sângele victimelor. Recurs nu va face nimeni, pentru că părţile din acest dosar sunt Manţog şi asistentul Vîlceanu care au decis împăcat. Deci, sentinţa va rămâne definitivă prin nerecurare.
Despre asistentul "schilodit” în urma accidentului, Dumitru Vîlceanu, se ştie că a fost transferat de la Serviciul de Ambulanţă Gorj la Staţia de Salvare a sindicalistului Cristi Fluierătoru, un apropriat al lui Manţog.
Despre împăcarea din acest dosar, trebuie spus că asta nu înseamnă achitare, respectiv stabilirea nevinovăţiei, ci doar o învoială a părţilor cuantificată sau nu. Doar în cazul unei sentinţe de judecare a cauzei s-ar fi putut vedea vinovăţia sau nevinovăţia acestuia.
La Sibiu vrea prescrierea faptelor!
Este, însă, foarte curios de ce Manţog nu a dorit să se judece cu atâta rapiditate şi dosarul de la Tribunalul Sibiu, în care a fost acuzat de DNA de fapte de corupţie şi suspendat, pentru a doua oară, chiar în momentul în care judecătorii se decideau să pronunţe sentinţa, invocând excepţii de neconstituţionalitate. Trecerea timpului, lucru pe care şi l-a dorit Manţog şi pentru care a făcut în aşa fel încât judecătorii să nu pronunţe vreun verdict, va duce la prescrierea faptelor. Asta vrea Manţog să obţină în dosarul de corupţie, lipsa judecăţii pentru că a intervenit prescrierea. Cum însă cu procurorii DNA nu se poate împăca, iar în lege nu se prevede o împăcare a părţilor în acest caz, varianta pe care vrea s-o obţină este cea a încetării procesului penal ca urmare a prescrierii faptelor. Nici în acest caz nu va însemna nevinovăţie, este doar fuga de răspundere.
Citește pe Antena3.ro