x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MApN anunță că programul de înzestrare a Forțelor Aeriene Române cu avioane F-35 a intrat în linie dreaptă. Cât costă achiziția?

MApN anunță că programul de înzestrare a Forțelor Aeriene Române cu avioane F-35 a intrat în linie dreaptă. Cât costă achiziția?

de Redacția Jurnalul    |    13 Sep 2024   •   23:13
MApN anunță că programul de înzestrare a Forțelor Aeriene Române cu avioane F-35 a intrat în linie dreaptă. Cât costă achiziția?
Sursa foto: hepta/Cât va plăti România Statelor Unite pentru avioane?

MApN salută notificarea Congresului SUA transmisă vineri cu privire la vânzarea către România a 32 de avioane F-35, în cadrul programului de înzestrare „Avion multirol de generația a V-a, F-35” – faza I, prin programul de asistență de securitate Foreign Military Sales (FMS).

Faza I a programului de înzestrare presupune achiziția a 32 de avioane F-35, precum și motoare, suportul logistic inițial, serviciile de instruire, simulatoare de zbor şi muniții aer-aer şi sol-sol, pentru o valoare estimată de 6,5 miliarde USD, în concordanță cu aprobarea prealabilă a Parlamentului României. Programul de achiziție include, de asemenea, și un pachet de cooperare industrială.

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a transmis că tehnica militară de ultimă generație achiziționată prin colaborarea cu Statele Unite, în ultimii ani, au schimbat profilul Armatei României la nivelul capacității de acțiune și al interoperabilității cu armatele aliate.

„Sistemele de rachete Patriot și HIMARS, transportoarele blindate Piranha V, aeronavele multirol F-16, bateriile de coastă NSM, și, de acum și aeronavele de generația a V-a, F-35 asigură țării noastre o poziție întărită din punct de vedere strategic în regiune, unde acționăm ca pilon de stabilitate al NATO și ne asigură ancore puternice de interoperabilitate cu aliații noștri”, a declarat ministrul Tîlvăr.

Ministrul apărării naționale a subliniat, de asemenea, importanța parteneriatului strategic româno-american în contextul de securitate regional.

„În ecuația securității naționale a României, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite reprezintă un pilon important. Solidaritatea Americii cu România, dovedită prin prezența substanțială cu trupe pe teritoriul țării noastre, contribuie în mod esențial la consolidarea apărării flancului estic aliat în regiunea Mării Negre și descurajarea agresiunilor”, a arătat Angel Tîlvăr.

Ce performanțe are avionul F-35?

Avionul F-35 dispune de performanțe tehnologice foarte avansate, în principal caracteristica STEALTH (care asigură o semnătură radar redusă), integrarea senzorilor de ultimă generație, a sistemelor avansate de comunicații și prelucrare a informațiilor, fiind prima platformă aeriană de generația a V-a aflată în producție și disponibilă pentru achiziție, care se preconizează a deveni avionul de generația a V-a standard la nivelul NATO.

„Reamintim că, în anul 2012, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat Concepţia de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”, care a prevăzut realizarea graduală a capabilităţii operaţionale aeriene, reprezentată de trei escadrile de luptă dotate cu câte 16 avioane multirol fiecare, de preferat de generaţia a V-a F-35, cu o perioadă de tranziţie asigurată cu avioane F-16 în serviciu, transferate din excedentul altor state, etapă care se va finaliza în scurt timp, cu cele 32 de aeronave F-16 achiziționate din Norvegia”, potrivit comunicatului de presă.

MApN precizează că îndeplinirea misiunilor Forțelor Aeriene cu avioane F-16 este o soluţie pe termen mediu, care asigură performanţe operaţionale limitate, având în vedere continua dezvoltare a platformelor aeriene către avioane de generaţia a V-a și viitoare. Avioanele de luptă multirol de generația a V-a F-35 vor deţine capabilităţile necesare conectării în cadrul sistemului integrat de apărare aeriană al NATO (NATINAMDS - NATO Integrated Air and Missile Defense System) și vor fi apte să execute misiuni în cadrul operaţiilor întrunite, multinaţionale, în toate domeniile, pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi aliat.

Cât va plăti România Statelor Unite pentru avioane?

Valoarea notificată Congresului SUA de către Departamentul de Stat aferentă unui program specific procesului Foreign Military Sales Congres este determinată de către Guvernul SUA în baza procedurilor interne și poate depăși valoarea efectivă a achiziției, stabilită prin acordul de tip Letter of Offer and Acceptance (LOA).

În cazul programului de achiziție a aeronavelor F-35 de către România a fost notificat Congresul SUA cu o valoare inițială mai mare, de aproximativ 7,2 miliarde de dolari. După aprobarea de către Congres, guvernele României și Statelor Unite vor semna contractul de tip LOA, achiziția de către partea română urmând a se realiza la valoarea estimată și aprobată de Parlamentul României, de 6,5 miliarde dolari.

(sursa: Mediafax)

×