Medicii legisti aduc in sfarsit proba care atesta ca Marcel Tundrea, gorjeanul care a stat 12 ani dupa gratii pentru omor deosebit de grav, este nevinovat. Ce daune ar putea el cere statului pentru libertatea furata?
Medicii legisti aduc, in sfarsit, proba care atesta ca Marcel Tundrea, gorjeanul care a stat 12 ani dupa gratii pentru omor deosebit de grav, este nevinovat. Ce daune ar putea el sa ceara pentru libertatea pierduta in acest rastimp?Jurnalul National prezenta cu aproape un an in urma povestea incredibila a gorjeanului care a fost condamnat la 25 de ani inchisoare pentru omor deosebit de grav si care, dupa 12 ani de puscarie, si-a recapatat libertatea. Marcel Tundrea a fost eliberat in urma unui raport de expertiza prin care se stabilea ca profilul ADN recoltat in timpul urmaririi penale din vaginul victimei nu ii apartine. Anchetatorii implicati in caz s-au inghesuit sa atraga atentia ca acest lucru nu inseamna neaparat si nevinovatie.
SUSPICIUNI. Dupa eliberare au urmat vremuri grele, atat pentru Tundrea, asupra caruia planau in continure suspiciuni, dar si a procurorului Emil Mota, cel care a fost de acord cu proba ADN solicitata de gorjean. Colegi de-ai sai din Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj, care instrumentasera dosarul "Tundrea", au adresat cereri catre Ministerul Justitiei in care cereau cercetarea procurorului Mota pentru fabricare de probe. A fost acuzat ca a schimbat tampoanele din dosar de pe care s-a efectuat expertiza ADN pentru a deveni "victorios". Mota s-a pus atunci impotriva unui sistem, din care facea parte. A fost la un pas de demisie, dar a asteptat.
Pentru a vedea veridicitatea probelor date, o instanta din Brasov a cerut exhumarea cadavrului presupusei victime a lui Tundrea, Mioara Gherasie.
REZULTAT. S-au recoltat probe din cadavru pentru a vedea daca profilul ADN de pe tamponul expertizat apartine victimei, stabilindu-se astfel daca acesta a fost inlocuit cu altul. Rezultatul a venit ieri: "Profilul genetic al violatorului este total diferit de cel al lui Tundrea", a declarat profesorul Dan Dermengiu, directorul Institutul National de Medicina Legala "Mina Minovici" din Bucuresti, practic acelasi rezultat dat initial de Dragos Stefanescu. Acum, profesorul comenteaza: "N-am inteles niciodata de ce judecatorul Emil Ghergut a refuzat cu obstinatie proba ADN, pentru ca nu s-ar mai fi ajuns aici. Dar reforma in Justitie nu se poate face cu astfel de oameni, oricat ar incerca ministrul Monica Macovei si comunitatea europeana". Avocata lui Marcel Tundrea, Liliana Clima isi amana si ea bucuria: "Astept verdictul final, pentru ca rezultatul probei ADN a venit, dar instanta a amanat cauza pentru septembrie."
Citește pe Antena3.ro