x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mare atenţie la anvelopele de iarnă!

Mare atenţie la anvelopele de iarnă!

23 Oct 2011   •   21:00
Mare atenţie la anvelopele de iarnă!

Anvelopele de iarna trebuie sa fie inscriptionate cu M si S, in caz contrar soferii risca de la 9 la 20 puncte-amen­da, respectiv intre 603 si 1.340 de lei, sanctiunea contra­ventionala fiind insotita si de masura retinerii certificatului de inmatriculare. Prin Ordonanta Guvernului 5, din ianua­rie 2011, au fost modificate prevede­rile Ordonantei de Urgenta a Guvernului 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, introducandu-se obligativitatea dotarii cu anvelope de iarna, care sunt definite in confor­mitate cu Directivele si Regulamentele Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite. Astfel, spune sursa citata, pentru a fi acceptate ca anvelope de iarna, acestea trebuie sa fie inscriptionate cu unul dintre simbolurile 'M+S', 'M.S.', 'MS' sau 'M&S', fara a in­clu­de in aceasta categorie anvelopele marcate numai cu inscriptia 'all seasons'.

Prevederile legale in vigoare interzic circulatia autovehiculelor, fara ca acestea sa fie dotate cu anvelope de iarna, pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, nefacand referire la o anumita perioada a anului. Astfel, este sanctionata conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna, iar in cazul autovehiculului de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de noua locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, fara ca acestea sa fie echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune sau fara a avea montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate.

Amenda pentru fapta mentionata este prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni (de la 9 la 20 puncte-amenda, respectiv intre 603 si 1.340 lei), iar sanctiunea contraventionala este insotita si de masura retinerii certificatului de inmatriculare.

×
Subiecte în articol: observator