x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Marea Britanie - Mii de romani risca expulzarea

Marea Britanie - Mii de romani risca expulzarea

19 Iun 2004   •   00:00

Zeci de mii de romani care au obtinut vize pentru a porni o afacere pe cont propriu in Marea Britanie sunt in pericolul de a fi expulzati.

LAVINIA TUDORAN

Potrivit presei britanice, 23.000 de romani si bulgari care au ajuns in regat cu astfel de vize in ultimii doi ani sunt acum, dupa intreg scandalul abuzurilor din sistemul britanic de imigratie, obligati sa ofere dovezi ca si-au intemeiat afacerea pe care au prezentat-o in dosarul depus pentru cererea de viza.

Motive

Masura a fost luata dupa publicarea a doua rapoarte in care s-a aratat clar ca mii de bulgari si romani au primit vize pentru Marea Britanie, chiar daca dosarele lor nu contineau acte in regula.

Presa de la Londra a scris, de altfel, ca astfel au ajuns in Marea Britanie un electrician caruia ii lipseau niste degete, dar si 150 de est-europeni care aveau planurile de afaceri trase la indigo.

Stiau de mult

In urma anchetei oficiale, deschise dupa izbucnirea scandalului vizelor, a rezultat ca Ministerul de Interne de la Londra avea cunostinta de neregulile din sistemul de imigratie inca din 2001. In acelasi an, personalul consular de la ambasadele Marii Britanii de la Bucuresti si Sofia a si pledat pentru inasprirea conditiilor de acordare a vizelor celor care vor sa-si inceapa o afacere pe cont propriu in regat. De altfel, daca ar fi fost dupa ambasade, doar 10% dintre solicitarile de astfel de vize din Romania si Bulgaria ar fi fost aprobate. Insa Internele britanice au acceptat fara probleme si restul de cereri.

Cine-i vinovat?

Si, culmea, in afara de fostul consul britanic la Bucuresti, James Cameron, care a semnalat abuzurile, nimeni nu a mai fost pedepsit. Nici macar un demnitar de la Ministerul de Interne, acuzat ca a ignorat avertismentele si recomandarile ambasadelor din Romania si Bulgaria. Vizele pentru inceperea unei afaceri pe cont propriu in Marea Britanie nu se mai acorda pana cand o delegatie de la Londra care va veni la Bucuresti si la Sofia va stabili impreuna cu personalul consular de aici noi reguli.
×
Subiecte în articol: observator Marea Britanie