x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Marea debarasare naţională

Marea debarasare naţională

de Alexandru Nastase    |    04 Noi 2007   •   00:00
Marea debarasare naţională
Sursa foto: Christian Silva/

Romănii şi-au scos ieri in stradă electrocasnicele vechi, pentru a fi colectate de firmele de salubritate. Operaţiunea nu a fost lipsită de incidente.

Romănii şi-au scos ieri in stradă electrocasnicele vechi, pentru a fi colectate de firmele de salubritate. Operaţiunea nu a fost lipsită de incidente.

Â

Campania "Marea debarasare naţională" a fost organizată de Ministerul Mediului şi a avut ca scop străngerea şi apoi reciclarea deşeurilor electrice şi electrocasnice. 110 primării din oraşe cu peste 20.000 de locuitori, inclusiv Capitala, au fost implicate in această campanie, sprijinită şi de Poliţie.

Pănă la prănz, romănii au putut scoate in faţa blocului sau a casei in care locuiesc echipamente electrocasnice vechi, care au fost luate gratuit de firmele de salubritate. Electrocasnice vechi au fost preluate pentru reciclare, acţiune derulată in cadrul Campaniei Naţionale de Colectare a Deşeurilor de Echipamente Electrice şi Electronice, iniţiată de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile.

S-au colectat trei tipuri de deşeuri: echipamente de mari dimensiuni (frigidere, congelatoare, maşini de spălat sau alte echipamente voluminoase), deşeurile de mici dimensiuni (televizoare, calculatoare, aparatură de bucătărie, telefoane mobile) şi surse de iluminat (tuburile fluorescente tip neon, becurile economice sau sursele de iluminat cu descărcare in gaz).

Ministerul Mediului intenţionează ca acţiunea să se transforme intr-o regulă: o zi pe lună sau o zi pe trimestru in care toţi romănii să ştie că pot să-şi scoată aparatele invechite in faţa casei pentru a fi colectate. In ţară există deja 217 centre de colectare, dintre care doar 182 sunt funcţionale. Pentru 2008, ministerul are ca obiectiv colectarea a patru kilograme de deşeuri electrice şi electrocasnice pe cap de locuitor.

"Chiar dacă acţiunea de astăzi (n.r. - ieri) nu va funcţiona perfect, important este că demarăm un program, pe care după aceea vom şti exact cum trebuie să-l imbunătăţim", a spus ministrul Mediului, Attila Korodi.

Pănă ieri la prănz, numai la Primăria Sectorului 2 din Capitală sunaseră pentru a se informa peste 400 de persoane.

Acţiunea nu s-a desfăşurat fără incidente. Incă de la primele ore ale dimineţii, poliţiştii au fost nevoiţi să intervină impotriva hoţilor de fier vechi, ieşiţi la văntoare de deşeuri pe gratis.

alexandru.nastase@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: observator