x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Marea epurare loveste spitalul presedintilor

Marea epurare loveste spitalul presedintilor

de Magda Marincovici    |    Victor Ciutacu    |    16 Dec 2005   •   00:00
Marea epurare loveste spitalul presedintilor

Nicolaescu a semnat deciziile de decapitare a conducerii unor spitale. Sorin Oprescu sustine ca ministrul a incercat, fara succes, sa faca un troc pe Spitalul Elias cu presedintele Academiei Romane. Senatorul PSD a fost alungat atat de la Elias, cat si de la Universitar.

Nicolaescu a semnat deciziile de decapitare a conducerii unor spitale. Ieri, in jurul orei 17:00, directorii au inceput sa intre in posesia ordinelor de demitere si a motivelor acestor decizii.

Ministrul a anuntat ieri ca a trimis deciziile de demitere a 15 comitete directoare si a 23 de consilii de administratie ale unor spitale. Din lista neagra a politicianului liberal a scapat Consiliul de Administratie al Spitalului Elias. Astfel, Nicolaescu a fost nevoit sa accepte ca presedintele Academiei Rmane, acad. Eugen Simion, are dreptate cand ii transmite ca se afla intr-o grava eroare, deoarece spitalul este in directa administrare a Academiei Romane.

"Fiecare ordin in parte este insotit de o expunere a motivelor demiterii. Nu este just sa facem publice aceste motive inainte ca ordinul sa ajunga la directorul de spital care a fost revocat din functie, drept urmare voi lasa la alegerea lor decizia momentului in care acestea vor fi publice", a declarat, cu aroganta-i cunoscuta, Nicolaescu. Nu la fel de scrupulos a fost, insa, ministrul atunci cand a anuntat, la tv, destituirile si incriminatele jefuiri ale bugetului.

TOT MEDICI. Acesta este primul lot de demiteri, intrucat Nicolaescu a anuntat ca, pana la finele anului, isi va indeplini planul de revocari, respectiv verificarea si demiterea conducerii celorlalte spitale aflate in vizorul lui. Prodigioasa activitate a ministrului, demna de o cauza mai buna, de a semna ordine si a face spectacol ieftin in direct la televiziune, nu se incheie aici. El mai are de semnat si ordinele cu noile conduceri ale spitalelor. Vor fi numiti directori interimari pana la 31 martie 2006, in majoritate medici. Consiliul de administratie al spitalului va fi format din medici, juristi, manageri, oameni care stiu sa administreze spitalul si sa-si asume responsabilitati", a precizat Nicolaescu. El a precizat ca le-a acordat celor demisi termenul legal de contestare la Curtea de Apel; "absolut dupa lege". Nu se stie si care lege, fiindca pe aceea a spitalelor a calcat-o in picioare...

PAS INAPOI. In legatura cu presupusele cazuri penale, Nicolaescu spune ca "din cele care au fost facute pana acum, urmeaza sa facem partea a doua de procedura si anume sa vedem in ce texte de lege se incadreaza din punct de vedere al Codului Penal. Mai mult nu va pot spune in prezent".

TARGUIALA JENANTA PE SCAUNELE DIN CA
Nicolaescu a declarat, in conferinta de presa televizata, ca unica exceptie a facut-o in cazul Consiliului de Administratie (CA) al Spitalului Elias, cofinantat intr-un parteneriat public-privat. Dupa ce, intr-o prima faza, l-a trimis inapoi la cartile sale pe presedintele Academiei, Eugen Simion, care i-a contestat public ingerinta ilegala in actul de conducere a Spitalului Elias, ieri, ministrul Sanatatii a anuntat ca renunta la a mai demite CA-ul. Solicitat sa explice razgandirea, ministrul Nicolaescu a spus ca face un gest de curtoazie fata de presedintele Academiei. Imediat dupa anunt insa, contactat telefonic de Realitatea TV, Sorin Oprescu (foto) a dezvaluit ca Eugen Nicolaescu a incercat realizarea unui troc cu presedintele Academiei - capul sau, ca director la Elias, contra pastrarii componentei CA - si a fost refuzat de Eugen Simion. Ieri dupa-amiaza, la secretariatele Spitalelor Universitar, respectiv Elias, mesagerii lui Nicolaescu au adus ordinele de destituire a lui Oprescu.

"MOTIVATIE" RIDICOLA
Jurnalul National a intrat in posesia Ordinului ministrului Sanatatii nr. 1365/15.12. 2005 privind "restructurarea" Comitetului Director al Spitalului Elias, condus de Sorin Oprescu. Motivarea deciziei este ridicola: nimic concret, nici o constatare clara, ton insinuant. In esenta, asa-zisa motivare se bazeaza pe "neindeplinirea corespunzatoare a atributiilor prevazute de lege ce revin comitetelor directoare ale spitalelor, urmare a inregistrarii de arierate si pentru prevenirea inregistrarii de noi datorii". Legal, Nicolaescu se bazeaza pe Legea spitalelor (pe care a calcat-o pur si simplu in picioare, deoarece comitetele directoare se numesc/revoca numai de CA) si pe un paragraf ridicol al Ordonantei de Urgenta 154/2005, privind amendarea bugetului de stat, care ar permite interventia administrativa a ministrului in spitale, dar care nu abroga Legea organica a spitalelor. In documentul amintit se mai invoca un Raport de control (datat 9 decembrie 2005) al "Comisiei Centrale de analiza si evaluare in scopul prevenirii inregistrarii de noi datorii si pentru plata datoriilor acumulate de unitatile sanitare cu paturi pana la 31 mai 2005". Ce scrie insa in respectiva "opera", ca sa motiveze ingerinta brutala a autoritatii statului intr-un spital finantat in parteneriat public-privat nu apare pe ordinul ministerial. Decizia ministrului, care intra in vigoare azi, 16 decembrie 2005, poate fi contestata de cei "executati" - evident politic - in 30 de zile calendaristice de la data comunicarii, la Curtea de Apel Bucuresti, Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal. Membrii comitetului director revin pe posturile detinute anterior sau, dupa caz, pe posturi de executie corespunzatoare.

PROTEST
Amfiteatrul Spitalului Universitar Bucuresti a fost ieri arhiplin cu angajatii unitatii care, scandand numele directorului lor, cereau ca acesta sa ramana in functie, pentru ca "nu merita sa fie dat afara ca pe o masea stricata". Liderul sindicalistilor Sanitas din Spitalul Clinic Universitar de Urgenta, Rasvan Tiberiu, a cerut ca "ministrul contabil" Eugen Nicolaescu sa fie demis. Unii medici si-au exprimat parerea ca trebuie sa ia exemplul elevilor de la Scoala Centrala, care si-au adus, prin protestele lor, directoarea inapoi. Medicii Spitalului Universitar spun ca nu inteleg cum de este considerat doctorul Oprescu un manager prost, in conditiile in care a stiut intotdeauna sa aduca bani "din alta parte", din surse externe, aparatura din unitatea lor fiind una dintre cele mai moderne din tara.

Premiat de minister, demis de ministru

SOARTA. Dan Tulbure, umilit de cei care l-au premiat

Editia a doua a premiilor de excelenta "Medic.ro" decembrie 2005 a fost umbrita de iuresul generat de Eugen Nicolaescu. Chiar daca doar unul dintre cei premiati, profesorul doctor Dan Tulbure, directorul Institutului Clinic Fundeni, figureaza pe lista demiterilor, multi participanti au dezaprobat public atitudinea ministrului fata de tagma medicala.

DUREROS. "Excelenta nu se obtine prin ordin de ministru, ci prin sacrificii", a declarat profesorul doctor Ioan Nedelcu, laureatul Societatii Romane de Dermatologie. "Este dureros cand excelenta trece drept Cenusareasa. Ea nu se dovedeste prin vorbe, ci prin munca. Din fericire, Romania are excelenta. Dar, din pacate nu putem spune decat: «Sa traiti bine!»", a mai spus profesorul universitar, care a precizat ca dezaproba modul in care se comporta actualul ministru, chiar daca pe el personal nu l-a afectat decizia de duminica.

INCULTURA. Profesorul Vasile Astarastoaie a primit premiul de excelenta al Societatii Romane de Medicina Legala, dar a dezavuat comportarea ministrului. "Este pacat cand incultura ia locul culturii, incompetenta ia locul competentei, iar politicieni de duzina vor sa distruga elitele medicale", a mai spus medicul, dupa ce i-a fost inmanata distinctia de excelenta. In opinia medicilor premiati pentru contributia de exceptie la dezvoltarea medicinei romanesti, "decapitarea rapida va crea haos in sistem".

Diplomele sunt semnate de profesorul doctor Virgil Paunescu, secretar de stat in Ministerului Sanatatii, si de profesor doctor Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor, in calitate de organizatori, alaturi de CNAS si mai multe firme de medicamente.
×
Subiecte în articol: observator spitalului nicolăescu