x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Marinarii români luaţi ostateci de piraţii somalezi au fost eliberaţi

Marinarii români luaţi ostateci de piraţii somalezi au fost eliberaţi

de Ovidiu Ciutescu    |    10 Aug 2009   •   00:00
Marinarii români luaţi ostateci de piraţii somalezi au fost eliberaţi

Nava Buccaneer, la bordul căreia se află şi cinci români se îndreaptă spre portul Djibouti, a anunţat ministrul italian de externe, Franco Frattini. Nava a fost eliberată duminică de piraţii somalezi şi mai are la bord, în afară de marinarii români, încă 10 italieni şi un croat.



Vestea eliberării a fost dată de ministrul italian de externe Franco Frattini care a spus că a primit vestea de la premierul somalez. Nava a fost  capturată în aprilie în Golful Aden şi a fost eliberată în urma acţiunilor excepţionale ale autorităţilor somaleze şi ale serviciilor italiene, a ţinut să precizeze oficialul italian.

Bucaneer se îndreaptă acum spre Djibouti. Conform lui Silvio Bartolotti, managerul companiei Micoperi, proprietar al navei, aceasta  escortată de alte ambarcaţiuni militare. Nava nu a fost eliberată în schimbul vreunei acţiuni militare şi nu a fost plătită răscumpărare, a subliniat Bartolotti. Presa italiană a menţionat că răscumpărarea solicitată iniţial de grupul de piraţi ar fi fost de 30 de milioane de dolari, după care suma ar fi scăzut la 2-3 milioane de dolari.

Vasul Buccaneer este primul sub pavilion italian care a fost sechestrat de piraţii somalezi. Presa din Peninsulă a speculat, în luna aprilie, în primele zile după sechestrare, că autorităţile de la Roma vor obţine destul de repede eliberarea echipajului având în vedere influenţa Italiei în fosta sa colonie.

Ministerul Afacerilor Externe a confirmat în această dimineaţă eliberarea celor cinci marinari români de pe remorcherul italian Buccaneer.  Vasul italian a fost capturat în 11 aprilie de piraţii somalezi, în Golful Aden. La bord se aflau şi cinci marinari români. Patru dintre ei - inginerul şef Nicuşor Marinescu, timonierul Adrian Gâlcă, mecanicul George Dorel şi motoristul Marius Aragea - sunt din Constanţa. Cel de al cincilea este din Bucureşti. Toţi au vârste cuprinse între 28 şi 35 de ani. Ei s-au îmbarcat pe 20 februarie 2009. pe vasul sub pavilion italian, aparţinând societăţii armatoare "Micoperi Marine Contractors" din Ravenna care făcea o cursă între Singapore şi Italia. Cei cinci români au ajuns în februarie în Singapore cu o cursă aeriană din România, contractele lor de muncă cu armatorul italian fiind încheiate de o agenţie din Ovidiu, "Crusche Crewing", a românului Adrian A.





×