x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mărmureanu: Valuri tsunami se pot produce şi în Marea Neagră

Mărmureanu: Valuri tsunami se pot produce şi în Marea Neagră

22 Mar 2011   •   09:39
Mărmureanu: Valuri tsunami se pot produce şi în Marea Neagră
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul National

157537-.jpgDirectorul Institutului de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, spune că cei care consideră că România este la adăpost de valuri tsunami se înşală grav. Potrivit profesorului, o zonă tectonică ce a aparţinut României şi se află acum la bulgari ar putea provoca tsunami şi în Marea Neagră.

"De la această falie, Şabla, gândesc că sunt mari probleme, pentru că în Marea Neagră, la o adâncime de 400 şi ceva de metri şi până foarte adânc, există depozite imense de hidrogen şi de acid sulfuric. Vă rog să realizaţi ce înseamnă această scoatere afară, este un alt pericol... ceva mult mai periculos decât un val de tsunami însuşi", a declarat Mărmureanu.

Şabla, care este acum la bulgari, înaintează în mare cu circa 20-30 kilometri şi generează tsunami mai mici sau mai mari, astfel de fenomene putându-se înregistra şi în Marea Neagră, precizează Mărmureanu, potrivit antena3.ro.

De altfel, potrivit profesorului, valuri tsunami s-au înregistrat de mai multe ori de-a lungul timpului, în zona Mării Negre. De pildă, în anul 105 înainte de Hristos, Calatisul, actuala Mangalie, a fost şters de pe faţa pământului de un tsunami.

La fel s-a întamplat şi cu Cetatea Histria, pe timpul grecilor, care a dispărut sub ape după ce a fost măturată de valuri. În plus, valuri tsunami au mai fost îngregistrate şi după cutremurul de la 31 martie 1901, de 7.2, tot pe placa tectonică Şabla şi care ar fi generat valuri de 3,5 metri. (V.M.)

×