x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Marş cu violenţă şi blocaj în trafic

Marş cu violenţă şi blocaj în trafic

22 Dec 2009   •   00:00

Marşul de comemorare a eroilor din Decembrie 1989 organizat ieri seară în Capitală, a fost marcat de incidente între manifestanţi şi forţele de ordine. Atmosfera generală a fost mai aproape de una de peluză decât de una de pioşenie şi respect, aşa cum ar fi trebuit să fie ţinând cont de scopul acţiunii.



La începutul manifestaţiei, cei circa 200 de participanţi au ascultat numele câtorva zeci de tineri morţi în urmă cu exact 20 de ani, în timpul evenimentelor din 21 decembrie 1989. Manifestanţii au răspuns prompt la rugămintea şefilor dispozitivului de jandarmi, care le-au cerut să traverseze bulevardul Magheru prin pasajul Universităţii, pentru a evita blocaje sau chiar incidente în trafic.

CA PE STADION

Însă, inopinat  au început o serie de atacuri la adresa forţelor de ordine, strigând "România, stat poliţienesc". Ajunşi în Piaţa Revoluţiei, participanţii, care purtau în mâini drapele cu stema decupată, asemeni celor folosite în urmă cu 20 de ani, dar şi bannere pe care erau scrise numele unor tineri eroi ai Revoluţiei, şi-au manifestat intenţia de a merge sub celebrul balcon al fostului Comitet Central, pentru a aprinde lumânări. Au fost însă opriţi de jandarmi, care nu le-au permis să se apropie de clădire, actual sediu al Ministerului de Interne. Motiv pentru care cei care porniseră într-un marş de comemorare au încercat violent să rupă cordonul de jandarmi şi să ajungă în apropierea balconului. Câţiva au reuşit, însă majoritatea nu, motiv pentru înjurături, îmbrânceli şi chiar câteva lovituri schimbate cu jandarmii. Unul dintre participanţi a fost chiar ridicat de jandarmi şi amendat pentru scandal. Profitând de lipsa pazei, la traversarea bulevardului Magheru dinspre strada Câmpineanu către Batiştei, manifestanţii au blocat un sens de mers, rămânând pe trecerea de pietoni, desfăşurând un banner pe care se putea citi mesajul principal al acţiunii lor, "Eroii nu mor niciodată" şi blocând traficul pe sensul Universitate-Romană.

×
Subiecte în articol: observator