Poliţistul Matei Mărgărit a fost bătut cu sălbăticie de mascaţii de la Inspectoratul de Poliţie al judeţului Satu Mare în urmă cu şapte ani, după ce a avut curajul să ancheteze şi să dezvăluie caracatiţa mafiotă care a pus stăpânire pe judeţ. Tentaculele caracatiţei ajungeau până la fostul prefect Gheorghe Ciocan.
Însă de-abia acum Curtea de Apel Suceava i-a făcut dreptate, condamnându-i la câte şase luni de închisoare cu suspendare pe cei vinovaţi. Printre cei condamnaţi se află actualul şef al Poliţiei TF Satu Mare, subcomisarul Viorel Codreanu, împreună cu şeful Serviciului Transporturi Călători din cadrul Regionalei CF Cluj, Marius Dîrgău. Totodată, poliţiştii „mascaţi” Ioan Liviu Paşca, Valentin Cuteanu, Attila Pap şi Marius Pintea au fost condamnaţi la plata unei amenzi în valoare de 1.000 de lei fiecare. Cei şase făceau parte în anul 2004 din Detaşamentul de Poliţie pentru Intervenţie Rapidă de la IPJ Satu Mare. Subcomisarul Viorel Codreanu a declarat pentru Jurnalul Naţional că nu are importanţă ce s-a întâmplat atunci: „Nu îmi dau demisia, pentru că am contestat decizia Curţii de Apel Suceava. Toţi am contestat-o. Dar dacă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei va menţine această sentinţă, îmi voi da demisia”.
În urmă cu şapte ani, subofiţerul Matei Mărgărit a fost dat afară din Poliţie pentru că a avut curajul să ancheteze şi să dezvăluie caracatiţa mafiotă care a pus stăpânire pe Satu Mare. Alţi trei poliţişti, care au deranjat mafia locală, şi-au pus capăt zilelor, ca urmare a ameninţărilor şi presiunilor psihice la care au fost supuşi. Totul a plecat de la două vagoane-container (transport piatră), furate din Depoul Satu Mare. Poliţistul care a investigat furtul acestor containere, Matei Mărgărit, a descoperit că firele cazului său duceau la una dintre firmele controlate de prefectul de atunci, Gheorghe Ciocan. La scurt timp, au început presiunile împotriva sa, fiind dat afară din Poliţie fără nici un motiv. Mai-marii Poliţiei Satu Mare au invocat atunci doar activitatea „nesatisfăcătoare” a poliţistului. Probabil a fost invocat acest aspect pentru că nu a vrut să asculte ordinul de a închide ochii la jaful pe care îl ancheta.
Datorită curajului său, Matei Mărgărit a fost declarat neoficial persona non-grata, mai ales că s-a ales cu mai multe dosare penale. A fost acuzat de comiterea a 22 de fapte penale. Cercetările efectuate de parchetele militare de la Bucureşti şi Oradea au stabilit că Mărgărit nu se face vinovat de vreo faptă şi au clasat dosarele cu Neînceperea Urmăririi Penale (NUP). Când se aştepta mai puţin, Mărgărit a fost bătut în tren de un „comando” format din poliţiştii de la Detaşamentul de Poliţie pentru Intervenţie Rapidă Satu Mare. În acel moment se judeca cu IPJ Satu Mare pentru că a fost dat afară abuziv.
De asemenea, a fost „executat” şi de Inspectoratul General al Poliţiei Române, care a decis să-i desfacă contractul de muncă la propunerea IJP Satu Mare. Fără nici un fel de verificare. Dacă ar fi făcut-o, ar fi aflat că agentul principal Matei Mărgărit este licenţiat în Drept, la Academia de Poliţie „Ioan Cuza” din Bucureşti şi masterand în Drept Comunitar şi Administrare a Justiţiei Antidrog, la Universitatea din Arad. Ulterior, instanţele de judecată i-au dat dreptate şi a fost reangajat, dar a plecat din sistem scârbit de ceea ce se întâmpla.