x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Masini de firma in loc de rable

Masini de firma in loc de rable

15 Apr 2005   •   00:00

30 de milioane de lei avans pentru o masina noua, cu conditia sa o duci pe cea veche la groapa de gunoi. Programul de reciclare a parcului auto incepe, in sfarsit, sa functioneze.



  • de ELENA STAN

  • EVOLUTIE. De la o rabla veche de 30 de ani, romanii pot ajunge sa conduca autoturisme ca Maserati sau Alfa Romeo
    Cetatenii se pot inscrie de poimaine pe lista la unul din producatorii autorizati sa participe la Programul de Stimulare a Innoirii Parcului National Auto. Lista cu producatorii, furnizorii si distribuitorii autorizati participanti a fost validata si publicata ieri pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu. Lista cuprinde atat marci de autoturisme autohtone, cat si marci straine. Pe lista figureaza urmatoarele 22 de marci de autoturisme: Dacia, Fiat, Alfa Romeo, Cielo, Matiz, Nubira, Opel, Chevrolet, Mitsubishi, Ford, Mazda, Renault, Nissan, Peugeot, Suzuki, Skoda, Seat, Audi, Volkswagen, Kia, CitroIn si Maserati. Tot azi, a fost publicata pe site si lista cu societatile de dezmembrat rable. Acestea au acoperire in toata tara, fiind autorizate 282 de societati de dezmembrat.

    FONDURI. Cuantumul stabilit de Executiv pentru acest program este de 450 de miliarde de lei, bani proveniti de la Fondul de Mediu. De acest program pot beneficia 15.000 de posesori de autoturisme mai vechi de 12 ani, care indeplinesc conditiile stabilite de lege. Acestia vor primi un cupon care valoreaza 30 de milioane de lei, pe care il pot folosi ca avans la achizitionarea unei masini noi. De asemenea, proprietarii vor primi contravaloarea fierului vechi obtinut din casarea masinii.

    BENEFICIARI. Pentru a putea intra in acest program, orice persoana fizica trebuie sa se inscrie la unul din cei 22 de producatori validati pentru achizitionarea unui autoturism nou. Acesta elibereaza persoanei fizice o Nota de acceptare.

    Proprietarul va preda autoturismul uzat la societatea de dezmembrat din zona, iar in baza verificarii Notei de acceptare a certificatului de inmatriculare a autoturismului si a actelor de identitate ale proprietarului, aceasta ii va elibera certificatul de predare in vederea casarii autoturismului uzat.

    ACTE NECESARE
    Pentru a participa la acest program, posesorii de automobile trebuie sa intocmeasca un dosar cu urmatoarele acte: copie de pe buletinul/cartea de identitate, copii legalizate de pe certificatul de inmatriculare al autoturismului uzat si certificatul de predare in vederea distrugerii autoturismului uzat, certificatul de radiere a autoturismului uzat, in original, acte de succesiune, de casatorie, daca este cazul, si nota de acceptare eliberata de producatorul/furnizorul sau importatorul autorizat.
    ×
    Subiecte în articol: observator