x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Masterate la liber, dar de calitate

Masterate la liber, dar de calitate

de Eugenia Mihalcea    |    31 Mar 2009   •   00:00

Toate universităţile acreditate ar putea să înfiinţeze masterate şi doctorate, din toamnă, dar numai dacă au domenii acreditate în acest sens şi suficienţi profesori titulari care să le predea viitorilor studenţi, conform unui amendament depus astăzi de către preşedintele Comisiei de Învăţământ din Senat, Mihail Hărdău şi de către senatorul Nicolae Robu. 
 
Astfel, după ce parlamentarii din Camera Deputaţilor au decis să nu reexamineze ordonanţa care impunea anumite criterii de calitate pentru universităţile care doresc să organizeze masterate şi doctorate, senatorul Mihail Hărdău a propus astăzi rediscutarea actului normativ. Mai exact, deputaţii respinseseră această ordonanţă, reactivând un articol din Legea 2/2008, care prevede că orice universitate acreditată poate să înfiinţeze, printr-o simplă hotărâre a senatului universitar, programe de masterat, de doctorat şi de studii postuniversitare cuprinse în domeniile ştiinţifice ale universităţii.

"La Camera Deputaţilor a fost respinsă cererea de reexaminare a ordonanţei, dar noi am considerat că trebuie impusă o limită a calităţii, mai ales după scandalul cu cele 15.000 de diplome false", a declarat Hărdău. Pentru că Ordonanţa 89 prevedea ca "doar universităţile acreditate şi evaluate cu «grad de încredere ridicat» de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) să poată decide înfiinţarea, conţinutul şi oportunitatea programelor de masterat", preşedintele Comisiei de Învăţământ din Senat a relaxat acest articol al OUG printr-un amendament.

Adică, din toamnă, toate universităţile acreditate ar putea avea dreptul să înfiinţeze masterate şi doctorate, prin decizii ale senatului, dar, doar în domeniile pentru care sunt acreditate de către ARACIS. Mai mult decât atât, un program de studiu de masterat poate fi înfiinţat şi poate funcţiona doar dacă universitatea dispune de cadre didactice titulare proprii, cu titlu de profesor şi conferenţiar, pentru cel puţin 2/3 din posturile aferente programului. Amendamentul mai cere ca "termenul-limită pentru acreditarea domeniilor de masterat să fie 1 octombrie 2010".

Mihail Hărdău a explicat că, împreună cu senatorul Nicolae Robu, va înainta raportul discuţiilor de astăzi Biroului Permanent al Senatului - cameră decizională în această problemă - care va programa o nouă dezbatere. "A fost dificil să impunem acest amendament, în special din cauză că senatorii PSD s-au împotrivit cererii de reexaminare", a completat senatorul Hărdău.

×
Subiecte în articol: observator