x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Masterate la liber pentru universităţile cu grad ridicat de încredere

Masterate la liber pentru universităţile cu grad ridicat de încredere

28 Apr 2009   •   00:00

Universităţile care au primit grad ridicat de încredere din partea Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) ar putea să îşi organizeze masterate fără alte examinări, dacă propunerea fostului ministru al Educaţiei Mircea Miclea va fi cuprinsă ca amendament la ordonanţa privind masteratele.

"Nu se poate acredita fiecare masterat în parte, pentru că universităţile au nevoie de mobilitate. Adică pot susţine un masterat doar doi ani, iar dacă văd că nu este fiabil îl pot desfiinţa. Susţin evaluarea pe domenii la universităţile cu grad de încredere ridicat, iar pentru cele care nu au reuşit acest lucru să li se evalueze şi domeniile şi programele de masterat", a precizat Mircea Miclea, preşedintele Comisiei Prezidenţiale pentru Educaţie, la discuţiile de ieri din Senatul României.

Mihail Hărdău, preşedintele Comisiei de Învăţământ din Senat, a spus că va analiza propunerea lui Miclea. "Gradul de încredere ridicat" se acordă universităţilor de către ARACIS doar dacă instituţia îndeplineşte peste 40 de indicatori de referinţă. Un exemplu ar fi angajarea studenţilor după terminarea facultăţii.

"ÎNVĂŢĂMÂNTUL SUPERIOR ESTE VIRUSAT"
Prezent la discuţii, Ion Curtu, preşedintele ARACIS, a declarat că "învăţământul superior este virusat de neîncredere şi suspiciune". "Evaluatorii universităţilor pot fi agenţii din afară sau ARACIS. Indiferent de zona în care se face evaluarea, trebuie însă să fie fără presiune şi ameninţări", a precizat Curtu, care a spus că personal a primit numeroase ameninţări.

De altfel, până în acest moment ARACIS a primit 1.860 de dosare pentru evaluarea masteratelor diverselor universităţi, dintre care 142 au fost respinse. "Unele universităţi au depus acelaşi conţinut, dar au modificat doar titlul masteratului, iar câteva universităţi au băgat absolvenţii la masterat direct de la colegiu", a completat Curtu.

Preşedintele ARACIS a dat drept exemple pozitive Academia de Studii Economice, cu 87 de dosare, Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, cu 100 de dosare, Universitatea "Vasile Goldiş" din Arad, cu 81 de dosare.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, consideră însă că o problemă foarte mare o reprezintă finalizarea evaluărilor insituţionale, care dau nişte verdicte foarte clare asupra posibilităţii universităţilor de a-şi continua programele de licenţă. "ARACIS nu poate evalua în timp scurt toate universităţile din sistem", a completat Andronescu.

EVALUATE PÂNĂ ÎN 2011
Conform propunerilor senatorilor Mihail Hărdău şi Nicolae Robu, universităţile acreditate îşi vor putea organiza masterate cu aprobarea senatelor şi îşi vor supune evaluării de către ARACIS domeniile de oportunitate. Domeniile trebuie să fie evaluate până la 1 octombrie 2011, altfel universităţile nu vor putea organiza programele postuniversitare.

De asemenea, o altă regulă este ca fiecare masterat să aibă 2/3 profesori şi conferenţiari universitari nepensionaţi, angajaţi ai instituţiei. "Sunt masterate care nu au nici un profesor titular şi vin tot felul de profesori navetişti", spunea în urmă cu două săptămâni preşedintele Comisiei de Învăţământ din Senat, Mihail Hărdău, fost ministru al Educaţiei.

La începutul lunii martie, deputaţii au reconfirmat prin vot înfiinţarea de masterate de către orice universitate acreditată. Prin respingerea cererii de reexaminare a ordonanţei de către senatori, orice universitate putea să-şi organizeze cursuri postuniversitare fără nici un control de competenţă al programelor de studii.

×
Subiecte în articol: observator universitatile aracis